Vi må ikke lade os forføre af frygt

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

Internettet har pludselig gjort det muligt at komme til orde udenom de store massemedier, som mange har mistet tilliden til.

Bagsiden er, at man idag kan lægge hvad som helst ud på de sociale medier – uden ansvar for, om det er sandt.

Mange tror selv på de mærkelige påstande, de spreder. Mennesker, der i forvejen tvivler på ”de officielle sandheder” bliver let åbne for alle muligheder. Fra at tvivle på noget – ender man med at tvivle på alt.

På det seneste har jeg mødt en del – ellers fornuftige – mennesker, som fx tror på historier om:

* At det var CIA og ikke muslimerne, der stod bag 9/11.

* At amerikanerne aldrig har været på månen.

* At månen var fyldt med grønne aliens.

* At jorden er flad…!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Man kan sagtens modbevise disse vilde påstande, men argumenter har ligesom ingen effekt på dem, der er begyndt at tvivle på alt og er fanget ind af dette spind af utrolige historier. De tror selv, at det er rene fakta.

Er der en åndelig forklaring?

Hitler citerede i sin demagogiske bog ”Mein Kampf” ateisten Nietsche for, at hvis man skal lyve, så skal man ikke nøjes med at smålyve. Så skal man lyve så stort, at mennesker ikke kan tro, at det kan være løgn…

Hitler løj som bekendt selv, da han gav jøderne skylden for alle Tysklands ulykker. Resultatet var, at 6 mio. jøder blev udryddet i KZ-lejre… Også dette faktum betvivles af nogle, som nok engang giver jøderne skylden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Selv om enhver jo kan besøge kz-lejre og museer, eller høre kz-overlevende fortælle den frygtelige sandhed.

Men manipulerer myndigheder og medier ikke også? vil nogen skeptiske læsere nok indvende.

Jo, det sker desværre, men det er ikke det normale. Og selv om der sker en vis manipulation er ALT ikke løgn.

Vi skal blot være opmærksomme på, at massemedierne udvælger deres vinkler på virkeligheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alligevel er det selvfølgelig bekymrende, når fx facebook begynder at fjerne indlæg fra folk med bestemte holdninger. Men der findes jo andre tjenester, der ligner facebook, hvor man ikke bliver censureret.

Verdens problem

Det er vigtigt at holde fast i, at det onde i verden ikke sker, fordi der – som nogle nu påstår – findes en ondsindet sammensværgelse af politikere, medier, storkapitalen – eller de sædvanlige mistænkte: Bill Gates, Paven, Mark Zuckerberg, medicinalindustrien eller andre ”skurke”.

Det onde i verden sker dybest set, fordi ”hele verden er i den Ondes magt”, som der står i 1. Johannes brev 5:19.

Det fremgår af de første kapitler i Bibelen. Her fortælles om Skabelsen, Guds gode vilje – og menneskets syndefald, fordi de i stedet troede på djævelens bedrag.

Men heldigvis er der også meget godt i verden. For med Jesus Kristus blev det ondes magt brudt. Og det onde nedbrydes fortsat, hver gang nogen vælger at følge Jesus og hans ord og eksempel.

Pas på ikke at blive bedraget

Kristne har normalt en sund skepsis overfor magthavere. Men denne sunde skepsis overfor autoriteter har under coronaen desværre skabt en åbning hos nogle for konspirationsteorier.

Og nogle umodne kristne, som knapt nok kender deres bibel, blander løsrevne bibelord om de sidste tider med konspirationsteorier og vilde påstande.

Derfor er der – som vi kunne forvente – også nogle, som nu påstår, at vaccinationerne er ”Dyrets Mærke” kendt fra Johs. Åbenbaring. For når man frygter noget, mister man nemt overblikket, og ser alting i et forvrænget og skræmmende lys.

Når man frygter noget, mister man nemt overblikket, og ser alting i et forvrænget og skræmmende lys.

Men vaccinationer er IKKE dyrets mærke. Man kan naturligvis ikke vide, om alt dette hysteri om corona udvikler sig til det, som forudsiges i Bibelen (Åb.13,17).

Men for 40 år siden var der også mange af os kristne, der frygtede at stregkoderne var Dyrets Mærke. For de indeholdt endda de tre 6-tals streger. Men nu er der gået 40 år – og forhåbentlig har vi ikke gået og frygtet i 40 år.

Lad Gud afsløre

Det er ikke muligt på kort tid at overbevise skræmte mennesker om, at det slet ikke er sandt, det de frygter og skræmmer hinanden med.

Men Guds ånd kan afsløre bedraget på et øjeblik. Det må vi virkelig bede om.

I Matt 24,24 læser vi, at ”Der vil komme falske profeter og folk, der hævder at være Messias, og de vil gøre store mirakler for – om muligt – at vildlede endog Guds udvalgte.”

Hvem er Guds udvalgte? Det er dem, der tror på Jesus, og følger ham.

Derfor er det vigtigt at advare netop de mest brændende kristne. De bedste kristne. De ægte kristne. For det er netop dem, der kan blive forført af en falsk forkyndelse.

Vær blot kritisk over magthavere og tro ikke på hvad som helst. Men vær kritisk med sund fornuft.

Bliv ikke revet med af denne bølge af mistro og frygt. Bed i stedet om, at sandhedens ånd må afsløre det falske – ikke blot omkring os, men også i os. I vores tanker. I vores sind og ånd.

I kriser må vi holde os tæt til Gud og hans ord.

Det er der fred og tryghed i.

Læg mærke til tegnene

Det er vigtigt at adskille, hvad Bibelen fortæller om de sidste tider, og hvad moderne facebook-aktivister lægger ud – uden at skulle stå til ansvar.

Vi skal ikke bare tage alt ind som troværdigt, selv om afsenderne benytter kristelig sprogbrug og henviser til Bibelen. For som en gammel kristen kvinde sagde af erfaring: Djævelen kender også Bibelen. Men han læser den, som Fanden læser Bibelen.

Det er godt, at der er nogen, der lægger mærke til tidens tegn. Jeg tror også selv, at vi lever i de allersidste tider. Bibelens profetier bekræfter os i, at vi nærmer os den afslutning, som Bibelen taler om, før Gud genopretter himmel og jord, og alt bliver godt.

Se ordene i sammenhæng

Men vi må ikke nøjes med at fokusere på et enkelt vers eller en enkelt profeti. For det Jesus fx siger i Matt.24 skal ses i forhold til hvad bl.a. Daniel profeterede.

Noget gælder specielt for Israel, og noget gælder verden og de kristne.

Og i stedet for at gå og frygte, kan vi ”løfte hovedet” og se opad, for tegnene tyder på, at Jesus snart bortrykker de troende til herligheden.

Derfor er det så vigtigt ikke at blande sandheden med løgn. Ikke at blive vildledt. Men bruge vores tid og kræfter og nådegaver på at hjælpe andre til tro, så de også kan blive frelst fra ”den kommende vrede”, fra dommen, som skal ramme jorden.

For endnu er der tid til at søge Gud.