Åben døren til den første kærlighed

Af Ole Bækgaard. Præst og salmedigter

En af denne søndags tekster finder vi i Johannes Åbenbaring 3, 14-22 med udgangspunkt i ordene til menigheden i Laodikea, en rig handelsby i nærheden af Efesos i det nuværende Tyrkiet.

Vi kalder dette skrift for Johannes’ Åbenbaring, mens Johannes selv kalder skriftet for ’Jesu Kristi Åbenbaring’. Han understreger hermed, at han gengiver Jesu ord til de i alt 7 menigheder i Lilleasien. Budskabet er dengang som nu aktuelt, og gør i klart sprog op med ulydighed og selvoptagethed. Menigheden betegnes som ’ikke kold eller varm, men lunken’.

Lunkenhed er den værst tænkelige tilstand. At være kold giver god mulighed for at blive varm, mens lunkenhed er ligegyldighed m.m.

Gud siger: ’Vend om’

I kapitel 2, i brevet til menigheden i Efesos, tales der også om svigt mod den oprigtige gudstro: ’Jeg har det imod dig, at du har svigtet din første kærlighed, vend derfor tilbage til der, hvor du er faldet, og omvend dig!’ Både brevet til menigheden i Laodikea og i Efesos indeholder stærke opfordringer om at være tro mod Gud og ikke synke ned i egoisme og ligegyldighed.

Vi må vel alle erkende, at vi svigter gang på gang, men Gud opfordrer os hver gang til at vende om og begynde på ny! Det er ikke rart at blive mindet om, at man som person eller som kirke skal gøre op med svigt og dårlige ting i ens liv. Det er altid vanskeligt at erkende den slags, og hvem skal også vise os det.

Hvis vi er ærlige og modtagelige over for Guds ord og Helligåndens vejledning, er det muligt at finde tilbage igen!

Guds omsorg

Og Gud ske lov, midt i det hele ser vi da også Guds omsorg og kærlighed til os. Som Skriften klart siger det i dagens tekst: ’Alle dem, jeg elsker, revser og tugter jeg. Vær nidkær og omvend dig! Se, jeg står for døren og banker på: hører nogen mig og åbner døren, vil jeg gå ind til ham og holde måltid med ham –’ At holde måltid, dele mad sammen med Ham og hinanden er noget af det tætteste, man kan have med hinanden. Det betyder inderligt og kærligt fællesskab og er et billede på det kristne unikke, forpligtende og varme søskendeforhold.

Hvad skal vi omvende os fra? Er vi endt i kulturkristendom, eller hvad vi nu foretrækker at kalde det? Har vi de gudgivne gaver i vores menigheder? Er der en dør, vi skal have åbnet igen?

Løbet tør for kraft?

Meget tyder på, at de menigheder, apostlen Johannes beskriver, var løbet tør for den kraft, som blev givet på pinsedagen, hvor Helligåndens stærke udgydelse udstyrede de første kristne med mod og kraft, med de åndelige gaver, der skulle være den kristne menigheds kendetegn.
I Markus 16.15-18 siger Jesus klart, ’Gå ud i al verden og prædik evangeliet for hele skabningen – og disse tegn skal følge dem som tror: i mit navn skal de uddrive dæmoner, de skal tale med nye tunger – de skal lægge hænderne på syge, så de bliver raske.’


Artiklen fortsætter efter annoncen:Var det disse ting, der var blevet svigtet dengang, og som var årsag til Jesu ord formidlet af Johannes? Hvad siger dagens tekst til os i dag, og er det rimeligt at drage sammenligning med vores situation i dag? Er vi endt i kulturkristendom, eller hvad vi nu foretrækker at kalde det? Har vi de gudgivne gaver i vores menigheder?

Har ordene fra Apostlen Johannes bud til dig og mig? Jeg skal ikke dømme, men jeg kunne godt føle mig lidt ramt. Er der en dør, vi skal have åbnet igen?

Søndagens tekst: Johannes’ Åbenbaring 3,14-22

Brevet til menigheden i Laodikea


Artiklen fortsætter efter annoncen:»Og skriv til englen for menigheden i Laodikea: Dette siger Amen, det troværdige og sanddru vidne, Guds skabnings ophav: Jeg kender dine gerninger, du er hverken kold eller varm. Gid du var enten kold eller varm!

Men nu, da du er lunken og hverken varm eller kold, vil jeg udspy dig af min mund. Siden du siger: Jeg er rig, jeg har samlet til huse og mangler intet, og du ikke ved, at hvis nogen er elendig og ynkelig og fattig og blind og nøgen, er det dig, så råder jeg dig til hos mig at købe guld, der er lutret i ild, for at du kan blive rig, og hvide klæder at iføre dig, for at din nøgenheds skam ikke skal ses, og salve til at salve dine øjne med, for at du kan se.

Alle dem, jeg elsker, revser og tugter jeg. Vær nidkær og omvend dig! Se, jeg står ved døren og banker på; hører nogen mig og åbner døren, vil jeg gå ind til ham og holde måltid med ham og han med mig. Den, der sejrer, vil jeg give sæde hos mig på min trone, ligesom jeg har sejret og har taget sæde hos min fader på hans trone.

Den, der har øre, skal høre, hvad Ånden siger til menighederne.«


Artiklen fortsætter efter annoncen:Teksten er fra bibelen på Hverdagsdansk