USA: Bibelmuseum returnerer 1000-årigt manuskript til Grækenland

Det 1000 år gamle ”Evangelistary Manuscript 220” er blevet leveret tilbage til Grækenland.

Ledere fra bibelmuseet i Washington, D.C., rejste i forrige uge til byen Drama i det nordlige Grækenland for at overdrage et tusind år gammelt manuskript med evangelietekster til den græsk-ortodokse kirke. Manuskriptet blev stjålet fra Grækenland af bulgarske tropper i 1917.

”Evangelistary Manuscript 220,” er et af de ældste håndskrevne evangelieskrifter. Det blev sammen med hundreder af andre uvurderlige genstande stjålet fra Theotokos Eikosifoinissa (Kosinitza) Klosteret i Grækenland under 1. Verdenskrig, skriver Christian Post.

Købt på auktion

Det gamle manuskript blev ifølge kurator Brian Hyland fra Museum of the Bible (MOTB) i sin tid købt på en Christie-auktion i 2011. Brian Hyland havde forinden fastslået, at der var tale om et af verdens ældste, håndskrevne evangelier. Museet fik manuskriptet foræret i 2014 og har siden haft det med i sin udstilling.

Før plyndringen af det græske kloster under 1. Verdenskrig havde manuskriptet sammen med 400 andre bind i hundreder af år været brugt til gudstjenester, oplyser ARTnews ifølge CP. I 2020 informerede MOTB den økumeniske patriark Bartholomæus I om planerne for at returnere manuskriptet.

Det vakte glæde i den ortodokse kirke, og patriarken gav efterfølgende det amerikanske museum tilladelse til fortsat at udstille manuskriptet fra oktober 2021. Samtidig lånte patriarken tre andre manuskripter ud til museet i taknemlighed for den fremtidige tilbagelevering af ”Evangelistary Manuscript 220”.

Takkegudstjeneste

Manuskriptet blev overdraget til den ortodokse kirke af grundlæggeren af MOTB, Steve Green. Også ærkebiskop Elpidophoros af Amerika var blandt deltagerne i Grækenland, hvor overdragelsen fandt sted under en takkegudstjeneste. Patriarken udtalte, at manuskriptets hjemkomst er en stor velsignelse, og at det fremover både vil blive brugt til opbyggelse for de troende – og af forskere inden for kunst og historie.

Grundlæggeren af Museum of the Bible, Steve Green, har afleveret et sjældent evangeliehåndskrift til et kloster i Grækenland, hvorfra det blev stjålet i 1917.

5000 omdiskuterede manuskripter

Museum of the Bible har de seneste år set nærmere på sine samlinger af artefakter, fordi de retmæssigt hører hjemme andre steder i verden. Således overgav museet i januar 2021 kontrollen med 5000 manuskripter og papyrusstykker til USA’s regering. Herefter blev disse genstande returneret til Egypten, hvorfra de sandsynligvis er blevet udskibet illegalt under Det Arabiske Forår.

Disse artefakter inkluderer ud over manuskriptfragmenter også dødsmasker, dele af kister og hoveder af statuer. Museum of the Bible udtrykker håbet om, at ”andre samlinger i USA, som også ejer manuskripter fra klostret, på samme måde frivilligt vil returnere dem til deres retmæssige hjem.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udstillinger på MOTB

På Museum of the Bible kan man indtil udgangen af februar 2023 se en særudstilling om Watchman Nee, der betegnes som en af de mest indflydelserige kristne i det 20. århundrede. Indtil 1. januar er der en udstilling om det bibelske folk Samaritanerne. Der er også udstillinger relateret til historie og arkæologi i Oldtidens Israel, samt skatte fra Vatikanets museum og Vatikanets bibliotek.

Man kan desuden studere Bibelens indflydelse på USA’s kultur gennem en udstilling om mode, litteratur, musik med mere, samt opleve scener fra Nazareth i det første århundrede og studere en samling bibeloversættelser fra hele verden i udstillingen ”illumiNations”.