Gør som Kaj på 81 år…

Lynhurtige Kaj Anker Holst deler det gode budskab ud til tusindvis af husstande på Als.

Kaj Anker Holst med en af de juleaviser, som han har delt ud.

Kort efter jul var Kaj Anker Holst tæt på at miste synet. Pludselig rullede der ligesom et gardin ned, og han måtte i hast opereres på Odense Universitets Hospital. Der var tale om en nethindeløsning.

For 81-årige Kaj Anker Holst fra Augustenborg kunne det betyde, at han ikke kunne sørge for fordeling af 3.000 påskeaviser, som han plejer. Så der blev bedt for hans helbred, også på Udfordringen, hvor han ofte blev nævnt i morgenbønnen. Men operationen gik godt, og rekreationen af nethinden og de øvrige vitale dele i øjet er også forløbet godt. Kaj håber igen at kunne fordele påskeavisen, når den er klar på torsdag i næste uge.

Det bliver især på Als, hvor han bor. Han deler hovedparten ud selv, men der er 6-8 fra forskellige kirkeligeretninger, som tager deres del.

– Vi forsøger også at finde nye ruter, sådan at det gode budskab kommer ud til nye læsere, fortæller han. Kaj er ud af en kendt skohandler-familie. Hans farfar, Anker Holst, flyttede fra Flensborg, da den gamle danske by forblev tysk ved afstemningen i 1920. I stedet grundlagde han en skobutik i Sønderborg i 1921. Og de kommende år oprettede han og sønnen filialer i Gråsten, Haderslev, Padborg og Tønder.

Efter sin læretid i Aarhus drev Kaj først butikken i Padborg. Men en kompagnon snød ham, så han endte med en million-gæld.
Senere overtog han hele virksomheden efter sin far, men i 1991 var tiden løbet fra de privatejede skobutikker, og da faderen var død, solgte han butikken.

Pionér-familie

Men farfaderen var også foregangsmand og meget aktiv i det kristne arbejde. Sammen med andre erhvervsdrivende i byen støttede han både økonomisk og praktisk missionsarbejdet. Han var med til at grundlægge missionshuset Betania i Sønderborg, som først var et mødested for Frimissionen og senere blev mødested for Luthersk Missionsforening.

Kajs morfar var med til at bygge det første missionshus i Gråsten, og de holdt sommermøder med over 100 deltagere i haven.
Så Kaj har ikke sit kristne engagement fra fremmede. I stedet for skohandlen gik Kaj igang med at sælge aviser for Kristeligt Dagblad og Jyllands Posten. Han solgte også forsikringer, og da hans datter hellere ville på seminarium, overtog han hendes ti rengøringskunder.

– Jeg kan bedst lide fysisk arbejde. Vi har jo godt af at bevæge os, siger lynhurtige Kaj. Han har som yngre også produceret flere reportagefilm til bl.a. TV2 om kongeparrets besøg, Cimber Air, spritbådene og en anti-atommarch. Og han har også været pressefotograf for dagbladene Sønderjyden og Jydske Tidende.
Hans faste holdepunkt er hustruen Dorit og de tre voksne børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Husk at bestille aviser senest mandag kl. 12 på grund af trykning onsdag, så de kan sendes ud torsdag inden påske.