Afkoble

Af Dorthe Sandvad,
autoriseret coach

Jeg bor i det kuperede Søhøjland, så ofte, når jeg kører i bil, kobler jeg ud og ruller ned ad bakkerne for at sætte i gear op ad bakkerne igen. Dette er mest for at spare brændstof, men derudover er der en dejlig tilfredsstillelse i at rulle afsted uden at bruge så meget energi. Farten hjælper endda op ad den næste bakke. Eneste risiko er, hvis der er fartkontrol i bunden af bakken.

Et synomym med at koble ud er ordet afkoble. Jeg står som mange andre overfor at skulle gå på sommerferie inden længe. For mit vedkommende er der lige en hurdle tilbage med travlhed i starten af næste uge, så har jeg ferie.

Det er meget typisk. Udover den sædvanlige travlhed med at blive klar til ferie, har der været dimission på to forskellige skoler for to af mine døtre, sommerferieafslutninger og på arbejdet nye planer, der skulle laves udover sommerplanerne. Dette, sammen med sygdom, har presset min tid, og mine gamle strategier under pres har taget over helt uden, jeg opdagede det.

I stedet for at koble ud, rulle ned ad bakkerne og få udsyn og kræfter til at kravle op ad bakkerne, har jeg i stedet sat et ekstra gear på. I virkeligheden har jeg ikke et ekstra gear, så projektet er dømt til at mislykkes. Selvom min gamle strategi er en velafprøvet vej og en efterhånden veltrampet sti – ender vejen blindt. Jeg når ikke mere, jeg bliver ikke mere klar til min ferie ved at påsætte et ekstra gear.

I stedet bliver det umuligt for mig at gennemskue vigtigheden af opgaver, så jeg løser alt uden at prioritere og fortsætter til, jeg er i mål. Når ferien rammer, fortsætter jeg i samme tempo og kommer til at bruge dyrebar tid med at afmontere det ekstra gear i stedet for at lande med min familie og finde et fælles gear.

I stedet må jeg starte med at koble ud, trille ned ad bakkerne og prioritere at sætte i gear opad bakken. Det betyder i praksis, at jeg vil prioritere mine arbejdsopgaver og vil prioritere at få overblikket, inden jeg handler. Når gamle mønstre tager over, lader jeg mig inspirere af historien og Martha og Maria i Biblen (fra Lukas 10 vers 38-42).

Maria valgte den gode del, står der skrevet. Måske er en del af forståelsen, at hun, før hun handlede, satte sig ved Jesu fødder og lyttede. Jeg tror, det rummer en stor visdom, som jeg vil øve mig på at tage ind i mit liv. Lytte først, handle efter. Så på mine stille morgener, hvor mine piger sover i ferien, vil jeg snøre vandrestøvlerne og gå ud for at lytte.