Egyptens præsident benåder kristen menneskeretsaktivist

Patrick Zaki. Skærmprint fra Africanews.

Den fængslede egyptiske menneskeretsaktivist og forsker Patrick Zaki er blevet benådet af præsident Abdel Fattah al-Sisi, oplyser statslige egyptiske medier.

Den 32-årige Patrick Zaki blev forrige tirsdag dømt til tre års fængsel efter at være fundet skyldig i at sprede falske nyheder både i og uden for landet – samt udgøre en trussel for sikkerheden – på grund af en artikel om diskriminering af koptiske kristne i Egypten. Onsdag, altså dagen efter, blev han dog benådet af præsidenten, skriver Reuters.

Artiklen, hvor Patrick Zaki beskriver forfølgelse af koptiske kristne, bygger blandt andet på personlige erfaringer. I februar 2020, hvor han havde orlov fra The Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) for at studere i Italien, blev Patrick Zaki arresteret. Retssagen mod ham foregik ved en særlig sikkerhedsdomstol i byen Mansourao i Nildeltaet, skriver Aljazeera.

Patrick Zaki har tidligere siddet fængslet i 22 måneder. Han blev løsladt i december 2021, men senere igen pågrebet. USA har siden arrestationen udtrykt bekymring over tilbageholdelsen af Zaki og krævet ham løsladt.

Risikerede fem års fængsel for at skrive artikel

“Det er meget ubehageligt at tænke på, at nogen kan risikere fem års fængsel for at have skrevet en artikel,” udtalte forsker Hussein Baoumi, som arbejder for Amnesty International i Egypten og Libyen, til Al Jazeera. Hussein Baoumi fastslog, at disse særlige sikkerhedsdomstole kun burde undersøge de mest alvorlige terrorsager. I stedet har “de egyptiske myndigheder brugt hele terrorbekæmpelsespakken for at kunne fængsle og straffe fredelige opponenter og kritikere.”