Barberen fra Jerevan

Af Jenis av Rana. Færøsk læge og politiker

Omkring månedsskiftet oktober/ november havde vi besøg af en af mine kristne lægevenner fra Danmark, ildsjælen Kim fra mission 10forty. Han havde ikke ændret sig, siden han først i halvfemserne satte Færøerne “på den anden ende” ved at tale åbent og kontant om den homoseksuelle livstil og dens følger.

Besøget denne gang gjaldt nødssituationen i Armenien og Nagorno- Karabakh i særdeleshed. I den forbindelse havde vi tilrettelagt en intensiv plan for et to dages besøg, som dog mislykkedes totalt. To aftalte frokostmøder, radio- og TV interview, evt. taler i menigheder – alt løb ud i sandet. Da flyet var landet lørdag eftermiddag, bar jeg de triste nyheder til Kim og hans følge, som besluttede at benytte dagen til at se øerne i det flotteste vejr, som havde været i lang tid. Imens foretog jeg en opringning, som viste sig at være begyndelsen til plan B, som vores Himmelske far havde lagt klar til os.

Søndagens begivenheder oversteg alt, hvad vi havde forestillet os kunne ske. Og da vi om mandagen, efter et vellykket interview i en af de kristne radiostationer, spiste sammen, havde vi kun gode oplevelser at dele. Så vi gik glade hver til sit bl.a. for at forberede et her og nu arrangeret offentligt orienterende møde om aftenen.

Kl. tre ringede en begejstret Kim, de havde pludselig og samtidigt ringet fra den offentlige radio og TV og tilbudt interview. Vi var begejstrede, men Kim havde et uventet “problem”, han havde planlagt at blive klippet og mente endda, at problemet var meget påtrængende. Men radio og TV aftalen vandt, og snart sad Kim i bilen på vej til radiobygningen.

Interviewene gik udmærket, og på vej tilbage til lejligheden kørte de en sightseeing tur i Torshavn. Pludselig fik Kim øje på en barbershop for enden af en af de nye hovedgader. ”Stop” beordrede han og skyndte sig ind gennem døren, hvor barberen var ved at lukke efter dagens dont. ”OK” sagde han dog, da Kim undskyldte og forklarede sit akutte behov.

Et minut senere sad Kim glad og lykkelig i stolen, mens barberen gjorde klart til at klippe. “Hvor kommer du fra” spurgte Kim henkastet, da han anede en fremmed accent i barberens snak. “Jeg, jeg er armener, jeg kommer fra Jerevan” svarede barberen, som intet anede om Kim’s besøg på Færøerne.

Så vidt jeg har fået oplyst, er barberen den ene af de to armenere, som bor på Færøerne. De var begge to, sammen med 70 færinger, til stede på mødet om aftenen. Barberen fra Jerevan og Kim strålede om kap, mens de fortalte om oplevelsen denne mandag eftermiddag i Torshavn.

Var mødet mellem de to i frisørsalonen tilfældigt? Nej, det var en del af plan B for besøget – Guds plan! Der viste han os endnu engang, og specielt Kim og barberen, at han nøje følger med i vores aktiviteter med det mål at vejlede og velsigne os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det afgørende spørgsmål er blot, om vi er åbne og tilgængelige for hans hjælp. Om vi lytter til – og lader os lede af ham.