Andagt i hjemmet – en hjertesag

For 23 år siden udkom første udgave af Bente Graugaard Nielsens andagtsbog. Den nye udgave er kraftigt redigeret, men formålet er stadig at bidrage til andagten i hjemmet. Opdragelsen i den kristne tro er og bør være en hjertesag for kristne forældre, og andagten i hjemmet er et oplagt sted, der giver næring til troens vækst. Især ”når det foregår, så alle kan være med”, som Bente Graugaard Nielsen formulerer det i sin indledning til forældrene.

At møde børn i øjenhøjde er altså en forudsætning for formidlingen af det kristne budskab på en sådan måde, at de kan tage det til sig. Bente Graugaard Nielsens metode er helt nede på jorden, idet hun bruger historiefortællingen som struktur for de fleste andagtsstykker. Vi møder primært to familier, Poulsen og Lund, som i deres hverdag oplever og snakker sammen om en stor bredde af emner lige fra julegaver til ægteskab.

365 dage er meget at komme omkring i en boganmeldelse, og det er da heller ikke en forudsætning for udbytte af bogen, at alle andagtsstykker skal læses, selvom der er historier, der strækker sig over flere dage. På den måde følger også denne andagtsbog en tradition om, at hvert tekststykke skal kunne læses med udbytte. Og der kan faktisk leveres et væsentligt stofområde på 1-1½ side.

Da jeg modtog bogen til anmeldelse, stod der november 2023 i kalenderen. Jeg gik derfor i kast med de andagtsstykker, som er til denne måned først, selvom forfatteren godt nok anbefaler at starte i januar. Den 8. november bærer overskriften ”Den nye pagt”, og på godt en sides penge forklarer moderen i historien, hvad nadverhandlingen betyder. En forklaring, der både rummer ”ihukommelsen”, frelsen, fællesskabet med Jesus og løftet om det evige liv.

Hvert kapitel sluttes af med et par spørgsmål, som kan bruges til en samtale om det, man lige har læst. På denne vis bliver det til en pædagogisk pakkeløsning, som er lige til at tage i brug, når børnene puttes, eller hvordan det ellers kan lade sig gøre at passe det ind i familiens rytme.
Det er en oplagt julegave til småbørnsfamilien, som jeg vil mene er målgruppen.

Bente Graugaard Nielsen: Alle Guds børn
456 sider. 299,95 kr. Lohse