Fortsat etnisk-religiøs konflikt i Manipur

I Indien er der sket en ekstrem øgning af vold og angreb mod kristne i Manipur-provinsen. Billedet viser resterne af en bil efter et angreb i efteråret. Arkivbillede: KPK/ Åpne Dører

Voldsbølgen, som startede for ti måneder siden, hærger stadig i delstaten Manipur i det nordøstlige Indien. Foruden tab af menneskeliv og titusinder af fordrevne kristne meldes der også om hundredvis af ødelagte hjem og kirker.

Sidste fredag blev en bombe detoneret i landsbyen Huikot Leimata i Churachandpur-distriktet, hvor de kristne stammefolk kuki-zo’erne bor. Ved eksplosionen døde en 35-årig mand, mens to andre fik splintsår, skriver The Christian Post. Konflikten mellem kuki-zo’erne og majoriteten i ​​det overvejende hinduistiske meitei-samfund handler både om jordrettigheder og identitet.

Siden den 3. maj 2023 er mindst 213 døde, heraf 166 kuki-zo-personer. Omkring 41.000 kuki-zo’er er fortsat fordrevne, fortalte medlemmer af Indigenous Tribal Leaders’ Forum fra Churachandpur til The Christian Post. De tilføjede, at volden har medført ødelæggelse af ​​over 7.000 kuki-zo-hjem og mere end 350 kirker.

Presset mindretal mangler medicin og fødevarer

Urolighederne er angiveligt relateret til den radikale meitei-gruppe Arambai Tenggol, der har været involveret i adskillige voldshandlinger som overfald på civile, biltyverier og afpresning. Konflikten startede efter en omstridt højesteretskendelse, der bad delstatsregeringen overveje at udvide særlige økonomiske fordele og kvoter til meitei’erne, så de kunne købe jord i kuki-zo-områderne, der før havde nydt godt af statens positive særbehandling af stammesamfund. Protester blandt stammesamfundene eskalerede hurtigt til udbredt vold med misinformation og ekstremistisk retorik.

Myndighederne har ikke formået at opretholde ro og orden og har endda selv været ofre for optøjer. Så sent som den 15. februar satte en rasende folkemængde fra kuki-zo-samfundet ild til vicekommissærens og politiinspektørens kontorer samt vicekommissærens bolig i Churachandpur, rapporterede The Wire. Kuki-zo-samfundet kritiserer administrationen for dens tilsyneladende passivitet overfor meitei-politibetjente i hovedstaden Imphal, som skulle have deltaget i angreb sammen med meitei’erne.

I Churachandpur mangler befolkningen både medicin og fødevarer, og inflationen er steget betydeligt, hvilket påvirker priserne på mad og daglige fornødenheder i den allerede hårdt pressede kuki-zo-befolkning, skriver The Christian Post.