Sådan helt konkret eller?

Af Vibeke Binderup

Jeg fascineres tit af vores meget forskellige måder at opfatte og bruge sproget på. I mange år har jeg som skolelærer arbejdet med børn og unge med diverse diagnoser, som for eksempel ofte opfatter og bruger sproget meget konkret. Jeg har dog ligeså kendt mange især teenagere, der nærmest konsekvent vrisser det modsatte af, hvad de egentlig ville sige.

“Jeg har det fint!” kan jo betyde alt fra, “det kommer ikke dig ved, ti stille og gå ud af mit værelse” til, “jeg har det virkelig fint her i min seng, tak fordi du spørger til mig”. Jeg så for nylig filmen om Jesus’ liv “Chosen” (igen), og flere gange trygler disciplene Jesus om at udtale sig helt konkret, men han undviger som oftest, måske fordi han vidste, at vi mennesker lynhurtigt laver regler og love, som vi trækker ned over hinanden, som farisæerne gjorde så flittigt dengang. Måske det er helt med vilje, at der er plads til fortolkning, når vi læser Bibelen?

Jeg blev for nylig mindet om en episode med en af mine nu voksne sønner, der dengang var ganske lille og skulle puttes. Vi bad en aftenbøn, om at Guds engel måtte passe på ham, mens han sov, med det resultat, at han overhovedet ikke kunne sove… Flere aftner i træk. Der gik noget tid, før han kunne sætte ord på problemet, og han forklarede, at han ikke kunne lukke øjnene, når han vidste, der stod en og stirrede på ham, heller ikke selvom det var en engel.

Vi blev nødt til at bede en ny bøn, om at den engel, der passede på ham, ville opholde sig på gangen uden for værelsesdøren, og det hjalp straks, en tryg dreng faldt glad i søvn. Først rystede jeg bare smilende på hovedet af min søns naivitet, men så gik det op for mig, at netop her var det måske min søn, der burde ryste overbærende på hovedet af mig. For hvorfor ikke være i fuldstændig konkret forventning om at få det, vi beder om? Jesu bønner var ret konkrete, og bønnesvarene var ligeså meget konkrete.

Altså… Jesus lavede plads til fortolkning, når det gjaldt de regler, vi ellers så gerne ville have skåret ud i pap, men som vi også gerne bruger til at sætte skel mellem hans børn, men Jesus var helt konkret, når han kom med løfter om kærlighed, bønnesvar og hjælp i nøden, det, der skal løfte os op, bære os, og som han ønsker, vi helt konkret skal bære ud i verden. Jeg tror, vi ofte kommer til at opfatte Gud som en fjern kraft, der engang skabte jorden, og ligeså Jesus som et fantastisk menneske, der engang levede på jorden, men løfterne står klare og konkrete. Han er i går og idag den samme. Så lad os lukke ham ind i vores rum, sådan helt konkret.