Jeg synes, det er svært at tabe sig

”Mit arbejde er ofte lidt stressende, hvilket medfører at jeg vælger nogle hurtige løsninger, når det gælder kalorieindtag.”

Kære Poul Henning

Jeg har de sidste måneder haft øget tørst og hyppige vandladninger. Jeg fik derfor en tid ved min læge. Hun målte et blodsukker, som var forhøjet. Min læge kalder min tilstand for prædiabetes.

Det er et forstadie til type 2-diabetes. Vi har talt om min livsstil herunder min overvægt. Jeg synes, at det er svært at tabe sig. Jeg har prøvet flere slankekure. Jeg kan ikke tage mig sammen til fitness. Mit arbejde er ofte lidt stressende, hvilket medfører, at jeg vælger nogle hurtige løsninger, når det gælder kalorieindtag. Tak om du vil give et råd med på vejen.

Kærlig hilsen
Oluf

 

Kære Oluf

Desværre er overvægt et meget stort og voksende problem i verden. I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtige. Typisk skelner man mellem overvægt med et BMI på 26-30 og svær overvægt/fedme med et BMI på over 30.

I USA er 36% svært overvægtige, og i Danmark er tallet 17%. WHO har forudsagt, at hvis den nuværende tendens fortsætter med samme hastighed som hidtil, vil 60-70% af alle europæere være svært overvægtige i 2030.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Der er en del følgesygdomme til fedme, du er ramt ind i en af dem – præ-diabetes. Prædiabetes udvikler sig for 30-40% til diabetes type 2 indenfor 3-4 år. Udvikler din prædiabetes sig til type 2-diabetes, går den desværre ikke væk.

Prædiabetes kan derimod kureres og forebygges ved sund livsstil – fysisk aktivitet, sund mad og vægttab.

Jeg vil derfor opmuntre dig til at tage signalet alvorligt. Det er en livsstilsændring, der skal til. Mentalt er en livsstilsændring for de fleste præget af håbløshed. Slankekure virker ofte kun kort.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Slankekure kan dog være en løftestang til en livsstilsændring. Modet stiger, hvis du får smidt de første 5-10kg. Her kommer tre gode råd:

1. Start med en proteinkur med masser af krydderi og smag. Proteiner er det vigtigste næringsstof for at opnå et vægttab. Det skyldes, at kroppen bruger flere kalorier på at bearbejde protein sammenlignet med fedt eller kulhydrater.

Desuden medfører proteiner en større mæthedsfornemmelse i længere tid. Proteiner hjælper til at stabilisere dit blodsukker efter et måltid, derved mindskes lysten til de hurtigt indtagne fristelser som chips, kager og slik.

Proteiner hjælper til at opbygge ny muskelmasse. Et vægttab på 1kg pr uge er muligt uden at føle sig sulten. Efter 2 måneder skal proteinindtaget nedsættes, det må dog fremadrettet gerne ligge lidt højere end det anbefalede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



2. Undgå maskinspisning – spis med omtanke og få et forhold til kalorieindhold i de enkelte madvarer. Havregrød er bedre end havregryn. Fisk er bedre end pølse. Mandelmælk er bedre end skummetmælk. Kartofler er bedre end ris. Fuldkornsrugbrød er bedre end boller. Skyr og hytteost er langt bedre end creme fraiche og almindelig ost. Popcorn er bedre end slik. Grøntsager ad libitum i store mængder er naturligvis super.

3. Få et forhold til motion. På en gå- eller løbetur forbrænder man 1 kal/kilometer/kg kropsvægt. Et eksempel kan være en vægt på 80 kg og en gåtur på 5 km, her forbrændes 400 kal.
Tilsvarende forbrænding kræver en 15 km cykeltur.

Sat i relief er en hurtig vej til et almindeligt dagsbehov på 2.000 kal et besøg på McDonald´s: En homestyle Veggie burger 624 kal, en stor cola 212 kal., 1 bæger kylling&hummus 462 kal, en stor café Latte 130 og en stor luxusshake 395 kal. – i alt 1.823 kal.

Gud har givet os en krop. Den må vi passe på. Det kan være svært, for vi kristne er også en del af samfunds- og fedmekulturen. Jeg vil opmuntre dig til at gå i gang på den måde, der passer for dig.

Kærlig hilsen
Poul Henning