Dansk præst med nødhjælp til Nablus

Dramatik, da Jan Mortensen fra Den danske Kirke i Jerusalem deltag i nødhjælps-konvoj til „Vestbredden”Israelsmissionens udsendinge, Vicki og Jan Mortensen fra Den danske Kirke i Jerusalem deltog i en konvoj med nødhjælp til Nablus på “Vestbredden” nord for Jerusalem i lørdags.– Vi kan og må ikke lukke øjnene for de lidelser, der finder sted lige for vore øjne, siger præst for Israelsmissionen og socialattaché for den danske ambassade, Jan Mortensen (billedet) – godt udkørt efter 14 hektiske timer på “Vestbredden”.

Turen foregik ikke uden dramatik. Da konvojen gjorde et holdt umiddelbart før Nablus, blev lastbilerne omringet af en flok desperate palæstinensere, der forsøgte at få adgang til lasten. De kom løbende ned fra en af forstadsbyerne. De arabiske deltagere i konvojen forsøgte at afværge egentlig håndgemæng, men situationen blev først løst, da konvojen satte i gang.

– Der var flere gange skyderi fra israelske positioner i vores umiddelbare nærhed. I et tilfælde måtte vi søge dækning inde i FN’s lagerbygning, fortæller Jan Mortensen.

Konvojen havde fire stop i Nablus: 800 kasser madvarer blev sat af på FN’s lager i udkanten af byen, 19.800 liter vand blev sat af på brandstationen i byens centrum, og et særligt solidaritetsbesøg blev aflagt på „The Catholic Convent”, hvor 200 kasser madvarer blev sat af til uddeling blandt byens 170 kristne familier.

Endelig blev vigtig medicin blev bragt til byens hospital.

– Men der opstod en meget kritisk situation udenfor det katolske konvent, hvor nogle unge palæstinensere – på trods af udgangsforbudet – havde sneget sig ned for at se, hvad der foregik. De havde blandet sig med konvojdeltagerne, som stod ude på fortovet. Et par israelske soldater lagde sig i stilling bag en container og truede med at skyde palæstinenserne. Situationen blev afværget ved at få vores folk i bilerne, hvorved palæstinenserne blev nødt til at søge væk, slutter Mortensen