Dansk lovsangsleder på skolebænken i Australien

27-årige Katrine Høgenhaug er cand.mag. i musikvidenskab og har i seks år skrevet og udgivet en del af tidens mest populære
lovsange i Danmark. Nu er hun på bibelskole i Australiens største kirke, Hillsong Church i Sydney,
for at arbejde med sin karakter og sine visioner for lovsangDet dufter stadigvæk af nye gulvtæpper og nye møbler i Australiens nyeste, største og mest moderne kirkesal med plads til 3.500 mennesker.

Katrine Høgenhaug er et kendt navn inden for nyere lovsang i Danmark,
men i Hillsong Church er der ingen, der kender til hendes evner som sangskriver og komponist.
Her er hun først og fremmest for at arbejde med sin karakter og sit kristne fundament.
(Foto: Jan Ørskov)

En times kørsel fra Sydneys centrum ligger Hillsong Church, som igennem et par årtier har vokset sig til en menighed på 14.000 og er kendt verden over for sine mange lovsangsproduktioner af høj kvalitet.
Kirkens seneste CD gik direkte ind på en fjerdeplads blandt de mest sælgende udgivelser i Australien.
For et halvt år siden blev den nye kirkesal, som er spækket med den nyeste teknologi inden for lyd, lys og multimedie, indviet af Australiens premierminister John Howard. Den bliver nu antaget for at være den vigtigste og mest nyska-bende bygning inden for kristen arkitektur i Australien siden St. Mary’s Cathedral blev bygget for et par hundrede år siden.
Og alt, hvad der foregår fra den store scene, er af meget høj kvalitet.
Professionalisme og en skyhøj standard er kodeordene i gudstjenesterne. Ikke mindst er kirken kendt for at huse og udvikle dygtige sangskrivere, musikere og sangere, og folk med talent for musik kommer fra hele verden for at lære, få inspiration og deltage i lovsangen her.

Til Australien
efter uddannelsen

Sådan er det også med Katrine Høgenhaug, der tog turen fra København til Autralien sidste sommer for at tilbringe et år på kirkens bibelskole og synge med i ét af de fire store lovsangskor. Hun blev færdig med sin uddannelse til cand. mag. i musikvidenskab i februar 2002 og har i et par år været medansvarlig for musikteamet i Pinsekirken i København.
– Opholdet her er en videreuddannelse for mig, hvor jeg arbejder på min egen karakter og åndelige udvikling. Samtidig betyder det meget for mig, at kirken er et sted, som har en stærk lovsang, fordi det er det område, jeg gerne vil udvikle mig i. Men det primære for mig er at være i et miljø, hvor jeg kan få et tonstungt fundament for min tro og en undervisning, der tager fat i alle aspekter af ens karakter, siger Katrine Høgenhaug.

Kald til at skrive sange

Hun har igennem de seneste seks år skrevet og udgivet mange af de lovsange, der er blevet tidens mest populære i Danmark og har stået for en stor del af sangene på lovsangs-cd’en ”Det handler om Jesus”, som blev udgivet af Royal Music sidste sommer. Men i Hillsong Church er der ingen, der kender til Katrines evner som sangskriver og komponist. Her er hun først og fremmest bibelskoleelev, og i koret har hun samme plads som de andre. Og selv om hun måske kunne få en sang med på en udgivelse fra kirken, ønsker hun ikke at lege med den tanke.
– Jeg drømmer da om, at jeg til dels kunne komme til at leve af at skrive lovsange, hvilket der er mange hernede, der gør. Men jeg vil gerne være meget bevidst om min motivation for at gøre det. Det skal ikke være for at score kassen eller blive berømt, men for at tjene Gud. Han har kaldet mig til at skrive sange, og jeg skal ikke promovere mig selv, men følge hans timing. Jeg står på bageste række i koret og lærer at tjene Gud, og det er med til at give mig en sund karakter i stedet for at få stjernenykker. Samtidig er det enormt fedt at opleve de store stjerner hernede tjene uge efter uge med den motivation, at de elsker Gud, og med en afslappet holdning til, at de er blevet stjerner, som mange ser op til, siger Katrine Høgenhaug.

Højere niveau

Hun har en drøm om, at det åndelige og musikalske niveau for lovsang må blive højere i Danmark og Europa.
– Min vision er, at folk, der ikke normalt kommer i kirken, må få en åndelig oplevelse igennem musikken. At deres liv bliver forvandlet af musikken, fordi der er så stærk en ånd i den, at folk omvender sig eller bliver helbredt. Det skal selvfølgelig ske over en årrække, men kirken her er et godt forbillede for mig på, hvordan man kan bygge et musikliv op, som folk lægger mærke til, og som gør Guds rige synligt. Så synligt, at man når og influerer den verden, man er en del af. Lovsangen skal ikke kun gå opad, men også udad til de mennesker, der ikke kender Jesus endnu, siger Katrine Høgenhaug.
Hun lægger stor vægt på den høje kvalitet af lovsangen, som hun lærer i Hillsong Church.
– Vi lærer altid at give vores bedste, uanset om vi føler for det eller ej. Her skal der være en konstant forbedring, og vi skal tænke lidt større hele tiden, fordi holdningen er, at det, som koret gør, smitter af på forsamlingen. Og gør vi det bedre, er der måske flere, der giver deres liv til Gud næste søndag. Vi vil give det allerbedste, fordi vi tjener den allerhøjeste.
Katrine Høgenhaug har skrevet flere sange, mens hun har boet i Australien, og hun glæder sig til at komme hjem og arbejde videre med musikken i sin egen menighed.
– At skrive lovsange er noget, Gud har givet mig, så det tager jeg ikke let på. Jeg har sat mig nogle store mål, og jeg vil starte i det nære i min egen menighed, siger hun.