Se mennesket bag den prostituerede

Søndagens tekst udlægges i denne uge af værestedsleder Tove Krogh Nielsen fra Reden i Odense
– Hvad er din umiddelbare kommentar til teksten?
– At fordomme lever i bedste velgående – dengang som nu. Jeg tænker på farisæeren, som ikke regnede kvinden for noget. Men for Jesus er alle lige. Ingen er bedre end andre. For ham betyder det ikke noget, om man er perfekt eller ej. Han ser på mennesket bag, og der er tilgivelse for alle.
– Men jeg synes, det er meget, meget tydeligt med fordommene i denne tekst, og det har desværre ikke forandret sig siden da.
– Dengang rangerede prostituerede også meget lavt i hierarkiet.
– Provokerer fordommene om prostitution dig?
– Nej, for jeg møder dem hver dag i mine opgaver eller i min egen omgangskreds. Men det kan bedrøve mig meget, at vi ikke er kommet længere i dag end dengang. Vi har alle fordomme – især om ting, som vi ikke kender til. Meninger og fordomme hænger sammen, og vi udbreder os ofte om ting, som vi ved for lidt om, og det er urimeligt.
Prostituerede kvinder er ikke ringere mennesker end andre. Det er den fundamentale værdi for Redens arbejde. Vi ser ikke en prostitueret; vi vil gerne finde kvinden omme bagved misbruget og prostitutionen. Og den ene gang efter den anden bekræftes vi i, at de prostituerede kvinder har en stor viden, de er intelligente, og de er kreative.
– For eksempel har nogle af brugerne her i huset sammen med Reden i Århus lavet en udstilling med deres billeder, som i øjeblikket kan ses på rådhuset i Århus.
– Vi giver dem mulighed for at udfolde nogle af deres talenter, men de har bare ikke ret mange ressourcer til overs til den slags. Mange af dem har haft en sorg eller et svigt, som har drevet dem ud i et misbrug, og det har de så valgt at finansiere vha. prostitution.
– Hvordan møder I de prostituerede?
– Vi lytter meget til dem og møder dem lige nøjgagtigt, hvor de er. I teksten siger Jesus til kvinden: „Gå nu med fred i hjertet“. Vi gør lidt af det samme, når vi siger farvel til pigerne, inden de går ud på gaden igen: „Pas nu godt på dig selv!“.
– Og vi kan se, at det gør dem godt. De møder ellers ikke megen venlighed, og vi får ofte et stort smil som tak.
– Vi ved jo, at to minutter efter, de har været her, så går de ud og fortsætter, derfor er det vigtigste, som vi kan give, omsorg.
– For mit eget vedkommende kan jeg mærke, at jeg slet ikke har de samme fordomme som andre. Det er let for mig at give vores brugere et knus. Jeg ser dem først og fremmest som mennesker. Hvis man ikke gør det, kan man slet ikke holde ud at arbejde her.
– Har nutidens prostituerede noget til fælles med kvinden i teksten?
– Mange af vores brugere har et hjerte af guld. Normalt er de ikke veninder – snarere bekendte. Men hvis en af de andre får problemer eller oplever noget ubehageligt, så er de utrolig omsorgsfulde over for hinanden. Faktisk mere end vi andre er. Det ser ud, som om jo længere nede i hierarkiet, man er, jo mere omsorg er man i stand til at vise.
– Nogle af vores brugere har også børn, som de ikke selv kan tage sig af. De elsker deres børn, og det er en smerte, at de ikke kan have dem hos sig. Men de fleste af dem er klar over og accepterer, at det er bedst for børnene at være hos andre.