Forsvarschefen holder festtale

Forsvarschef Jesper Helsø holder festtalen, når den fælleskirkelige missionsorganisation Mission Aviation Fellowship (MAF) holder årsfest i Tåstrup Nykirke lørdag den 9. april.
Jesper Helsø skal tale over temaet „Menneske og officer“, og desuden medvirker en musikalsk trio fra Luthersk Missions Højskole i Hillerød, og der er premiere på en helt ny informationsvideo om MAF’s arbejde i Bangladesh.
Forsvarschefen har aldrig lagt skjul på sin kristne tro. Hverken overfor sine kolleger eller overfor offentligheden.
For to år siden fortalte han åbenhjertigt om sin tro til Udfordringen. Om opvæksten i et grundtvigsk hjem og om et møde i 1967 med evangelisten Billy Graham på Wembley Stadion i London. Her startede Jesper Helsøs personlige kristenliv, fortæller han.
Troen har blandt andet betydning for Jesper Helsøs måde at omgås andre mennesker. Selv om han bærer generalens fire stjerner på hver skulder og sildesalat på brystet, så bestræber han sig på at omgås høj som lav med respekt, afslappethed og en god portion humor.
Militæret i 2005 har ikke meget tilfælles med militæret på Det Gamle Testamentes tid. Alligevel kan Jesper Helsø godt hente inspiration til sit arbejde i Bibelen. Blandt andet ser han op til israelitternes hærchef Josva.
– Han har blandingen af aktiv personlig stræben og ungdommens usikkerhed. Han stræber efter renhed, og denne stræben gennemsyrer alt, hvad han foretager sig. Han er åben og deler bekymringer og sin svaghed. Netop derfor er han stærk, siger forsvarschefen.
– Som forsvarschef deler jeg også min svaghed og bekymringer med min stab og mine chefer. Det har jeg ingen problemer med. Det er det, der hedder teambuilding, og jeg kan ikke eksistere uden. Jeg kan jo ikke rumme hele organisationen i den politiske og militære sfære, vi befinder os i i dag.
Jesper Helsø ser ikke nogen konflikt mellem sin tro og sin militære karriere. Som soldat i det danske forsvar er hans opgave ikke at slå ihjel, men at bevare liv, siger han.
– Men engang imellem kan det være nødvendigt at udrydde det onde for at kunne bevare liv, siger Helsø, som i 1995 var FN-chef i Bihac i Bosnien og der oplevede mennesker blive slået ihjel under hans kommando.
Men det giver ham ikke samvitighedskvaler.
– Selvfølgelig har jeg det ikke godt med det. Men det var en del af det virke, jeg blev sat til; et virke, som jeg altid har haft det godt med. Jeg tror, Vorherre godt er klar over, hvad der ligger i at være officer.
Heller ikke de sidste års kamp mod terror i store dele af verden bringer forsvarschefen i konflikt med sin tro.
Jeg kommer ikke i dilemma. Men jeg kan godt komme i tvivl om, hvordan jeg skal udføre opgaven, netop fordi der i kristendommen også ligger en respekt for andres synspunkter. Jeg respekterer de andre. Men hvis deres måde at udøve deres synspunkter på betyder, at andres bliver kvalt, så tager jeg afsæt i mit kristne synspunkt. Derfor har jeg ikke problemer med, hvad der sker for tiden. Det er nemlig ikke forbudt at bekæmpe ondskaben, sagde Jesper Helsø til Udfordringen i 2003.
– ole