Fra Sygdom til Sundhed

Gud er ikke tilhænger af skilsmisseBrev:

Overvejer at flytte fra min mand

Kære Orla Lindskov
Jeg er en gift kvinde på 30, som skriver til dig i stor nød. Jeg er efterhånden ved at være nedbrudt både fysisk og psykisk. Min mand og jeg har et barn. Det er forholdet til min svigermor, som er den store belastning i mit liv.
Min mand og jeg bor hos hans forældre i deres hus. Lige fra vi blev gift, har vi ledt efter et sted at bo. Altså vores eget. Det har vist sig umuligt. Du ved nok, hvordan boligsituationen er i København. Vi har ikke så mange penge. Min mand er enebarn, og min svigermor synes vist ikke, at jeg er den rette til hendes søn. Altså at jeg er god nok. Hun forsømmer ingen anledning til at påpege, at det, jeg gør for ham, ikke er tilstrækkeligt.
Min mand er også ulykkelig over situationen; men han er domineret af hans mor og forholder sig stort set tavs, når hun laver overgreb på mig.
Hun påstår, at jeg ikke stryger hans skjorter godt nok, og at den mad, jeg laver til hendes søn ikke er god og nærende nok. Dette er kun et par af eksemplerne på hendes indblanding. Jeg ved ikke, hvor længe jeg kan holde til det her. Hun giver os gode råd om alt og overvåger nøje, om vi følger dem. Gør vi ikke det, er det altid min skyld og mig, der er ufornuftig og, som hun siger, har fået en mangelfuld opdragelse. Hun kan så lægge mig på is i flere dage.
Jeg kan ikke længere holde masken. Jeg er begyndt at blive rasende, og nogle gange fyrer jeg det af på hende. Så spiller hun offer og vil have sin søn til at sætte mig på plads. Han har det heller ikke let. Han siger, at han elsker mig højt; men han optræder i hvert fald ikke som min beskytter. Min svigermor synes heller ikke, at jeg er taknemmelig nok over, at vi må bo hos dem.
Jeg gør mig mange overvejelser. Jeg kunne tænke mig at tage et job. Jeg overvejer ikke lige nu at blive skilt. Men jeg har lyst til at leje mig ind hos min veninde i hendes lejlighed sammen med vores barn. Jeg tror nemlig ikke, at jeg har styrke til at blive ved med at klare situationen, som den er. Du må ikke give mig det traditionelle, kristne råd om bare at blive og holde ud. Det har jeg fået af andre. For barnets skyld siger de. Kan du give lidt rådgivning, for min svigermor læser også Udfordringen.
Den Beklemte

Svar:

Gud er ikke tilhænger af skilsmisse

Kære Beklemte
Et ægteskab kan næppe få en dårligere start end jeres. Noget, der kan udvikle sig rigtigt galt, er, når flere generationer skal leve under samme tag, og én eller flere ikke forstår at respektere grænser og ikke kan se, hvor grænserne går.
At skulle bo så tæt på hinanden, som I gør, kan give anledning til mange gnidninger. Der er ganske vist også eksempler på, at et sådan bofællesskab kan lykkes. Men der er mange eksempler på, at det har fået det resultat, at en eller flere i familien har fået tyndslidte nerver.
At skulle finde ud af som nygifte at leve tæt på hinanden, som man nu engang gør i et ægteskab. Det i sig selv kan være noget af en opgave.
Mærkeligt nok er det som regel kvinderne, der får det svært med hinanden. Måske kan en af grundene være, at de som regel er mest hjemme. Der kan blive konkurrence og gnidninger over hundredvis af små og store ting. Det er tit svært for den ældre og klogere at holde sine gode råd for sig selv, når de ikke er ønsket, og det er de forbavsende sjældent.
Lad mig også i denne forbindelse nævne den forbløffelse over „utaknemmelighed“ fra deres børns side, som mange forældre giver udtryk for.
„Dette er altså takken for alt det, vi har gjort for dem“, siger forældrene og føler sig forurettet. De glemmer, at deres egne forældre i sin tid har sagt det samme. Sådan er livet nu engang.
Forældre bør overlade et nygift par til sig selv, indtil de nygifte eventuelt selv beder om hjælp. Ingen af forældrene – hverken hans eller hendes – bør trænge sig på overhovedet.
Som allerede nævnt er det især forholdet mellem svigermødre og svigerdøtre, der synes at give anledning til mange ulykkelige episoder. Der er faktisk en mængde velmenende svigermødre, der ikke begriber, at deres „elskede dreng“ er blevet en voksen og selvstændig person. I hvert fald er ingen kvinde god nok til ham. Det forhold er velkendt.
Det skal så nævnes, at hvis sønnen ikke er voksen og en moden person og har frigjort sig fra sin mor, ja, så kan han faktisk ødelægge sit ægteskab fra starten. Vil han have et lykkeligt ægteskab, så må han fra starten kærligt, men bestemt afvise al indblanding i ægteskabet af uvedkommende, også indblanding fra hans egen mor. Det er nødvendigt, at din mand kommer til at forstå det.
Du er nu der, hvor du har lyst til at komme lidt væk fra det hele, og det kan jeg faktisk godt forstå. Du skal ikke blive under dine svigerforældres tag for enhver pris, især ikke, når det slider på dine nerver. At risikere at gå ned psykisk er for høj en pris at betale. Er du psykisk så trængt, at du bliver nødt til at flytte ud fra dine svigerforældres hus, så tag først en grundig samtale med din mand, hvor du forklarer ham årsagen og forklarer ham, at det ikke handler om skilsmisse. Det var skønt, hvis du også kunne tale ud med dine svigerforældre om problemerne. Men det kan forårsage, at bølgerne kommer til at gå højt, når din svigermor er, som du beskriver hende. Jeg tror på Guds hjælp til jeres ægteskabs bevarelse, for Gud er ikke tilhænger af skilsmisser.

Brev:

Vitaminmangel

Kære Orla Lindskov
For nogen tid siden svarede du én, som skrev til dig om, at Jesus var vegetarianer. Du viste ud fra nogle bibelcitater, at det sandsynligvis ikke var tilfældet. Du skrev også om nogle undersøgelser af vegetarianere i Australien, som havde vist, at mange af dem led af vitaminmangel. Jeg har desværre ikke det nummer af Udfordringen mere. Du kunne vel ikke oplyse om, hvad det var for et vitamin, og hvordan denne vitaminmangel kan forebygges. Jeg har nemlig et ungt familiemedlem, som overvejer at blive vegetarianer.
Den Bekymrede

Svar:

– Med omtanke

Kære Bekymrede
Det omtalte vitamin hedder B-12, og mangel på dette vitamin kan forårsage træthed, mangel på appetit, dårlig søvn samt mange andre uheldige komplikationer.
Men man kan ikke komme ind på B-12 vitaminet uden også at nævne folinsyre. Uden B-12 vil den folinsyre, der skal bruges i kroppens DNA-syntese forblive i en form, kroppen ikke kan udnytte.
Men ved siden af denne funktion spiller B-12 vitaminet også en vigtig selvstændig rolle i kroppen. Der er forskere, der mener, at især ældre mennesker vil lide under mangel på B-12 vitaminet.
B-12 vitaminet er et usædvanligt vitamin. Det findes ikke i alle frugter og grøntsager. Kød, fjerkræ, fisk og æg derimod indeholder rigelige mængder af det. Især kalvelever.
Selvfølgelig findes B-12 vitaminet, og B-gruppens vitaminer i det hele taget også indenfor planteriget. Jeg mener at vide, at de findes mest i ølgær, i appelsinsaft, i mørke bønner, i Romaine-salat, i rødbeder, i broccoli, i melon, i rosenkål, m.fl.. Men ikke i særligt store mængder.
Også det bør man være opmærksom på og tage højde for, hvis man vil være vegetarianer.
Fastfood-kulturen med cola og pommes frites er ikke tilstrækkelig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vidnesbyrd:

Hej Orla
Mange tak for salvedugen. Jeg har lagt den under min hovedpude, og den hjælper. Sygdommen er ved at forsvinde.
S.F., Sønderjylland.