Kreative kristne lærte nye tricks

Dukkeførere og tryllekunstnere fra hele landet mødtes i sidste uge til kursus i BørkopBØRKOP – Der er en løjerlig stilhed bag tæppet på en hånddukkeforestilling. Tilskuerne ser et forrygende show badet i lys og lyd. Dukkeførerne står bag tæppet og vugger i takt med musikken – deres læber mimer ordene, for at deres højtstrakte hænder kan bevæge sig rigtigt, når de styrer dukkernes tavse munde.

Tre af deltagerne på trylleseminaret sammen med den amerikanske tryllekunstner og entertainer Barry Mitchell

Vi er til den afsluttende forestilling på et fire-dages kursus for dukkeførere og tryllekunstnere på Børkop Højskole. Kurset er arrangeret af Fellowship of Christian Magicians, Kristne Tryllekunstneres Fællesskab.
Foredragssalen er fyldt med pårørende til kursisterne og andre interesserede. Efter dukkeforestillingen optræder både formanden for de kristne tryllekunstnere, Jørgen Johansen, og den livlige amerikanske gæsteunderviser, Barry Mitchell, med tryllenumre. Dukkeførernes tre gæsteundervisere fra One Way Puppets i England får også lejlighed til at fremvise eksempler på deres kunnen.
Hovedparten af kursets 18 deltagere arbejder med børn og unge i deres respektive menigheder.
Dorthe Lykke Jensen arbejder i Evangelisk Børnemission.
– Jeg har fået en masse redskaber med, som jeg kan videregive til de teenagere, jeg træner i at fortælle om Jesus gennem bl.a. dukketeater. Jeg har selv arbejdet med dukketeater i mange år, men har aldrig fået egentlig undervisning i teknikkerne. Det er ikke altid nok at være dygtig til at fortælle ud fra Bibelen – det er også vigtigt at have håndværket og kvaliteten på plads, siger hun.
21-årige Rasmus Jakobsen fra Herning har startet sit eget trylleshow under navnet Fup & Fidus. Han tilmeldte sig kurset for at få ny inspiration.
– Da jeg som 18-årig var med i organisationen Ungdom Med Opgave i Brasilien, oplevede jeg, at de få tryllenumre jeg kunne, havde en stor effekt på de gadebørn og forældreløse børn, vi tog kontakt til. Det gav mig lyst til mere, og på et kursus i kirkeligt ungdomsarbejde i USA fik jeg lejlighed til at studere tryllekunst nærmere, siger han.
– Barry Mitchell har lært os meget på dette kursus. Han har også advaret os mod at falde for fristelsen til at pleje ego’et med tryllekunsten. Han kender mange af de store navne i USA og siger, at deres fokus som regel er på deres eget renommé. Vi skal herliggøre Gud og opbygge mennesker, ikke gøre grin med dem.

Udfordret af Gud

Både tryllekunstneren Barry Mitchell og dukkeføreren Harry Barret har oplevet stor succes i deres karrierer men blev begge udfordret af Gud til at lægge deres ambitioner ned og tjene ham.
– Som ung brugte jeg mine evner som tryllekunstner til at se sej ud. Jeg havde to mål i livet. Dels at leve af at trylle og dels at komme til at holde foredrag i den prestigiøse forsamling “The International Brotherhood of Magicians”. Begge opnåede jeg – og kort tid derefter fik jeg en depression, fortæller Barry Mitchell.
– Så oplevede jeg, at Gud sagde til mig: Nu har jeg givet dig det, du ønskede. Hvad med at bruge resten af dit liv på at fortælle andre om mig.
Harry Barret havde et velbetalt job som salgs- og marketingchef for en stor super-markedskæde i England. Til alles overraskelse sagde han op og helligede sig arbejdet med at fortælle børn og unge om Jesus gennem dukketeater.
– Vi havde gennem en årrække, i begyndelsen af 90’erne, arbejdet med at opbygge en virksomhed, som solgte dukker og rekvisitter og underviste andre i at bruge dukkerne effektivt i deres menigheder. På et tidspunkt fornemmede jeg klart, at Gud ville have, at jeg skulle brug al min tid på denne tjeneste. Dengang var jeg klar – og i dag er jeg stadig klar – til at gå hvorhen Gud vil have mig, siger Harry Barret.