Dronning Margrethes påske

Det er påskeunderet, der er fundamentet i Dronningens kristne tro, skriver journalist og forfatter Annelise Bistrup i bogen Margrethe.I bogen Margrethe, der udkom sidste år, fortæller Dronningen om påskens betydning for hende. Udfordringen bringer enkelte citater fra bogen med tilladelse fra Politikens Forlag, der udgav bogen:„Julen kan være dejlig og betagende, men det er i påskedramaet, den virkelig sidder! Det er det, det hele drejer sig om. Dette drama, der lægges op til gennem flere dage, og som så stærkt kommer frem gennem salmerne.
Det er en af de rigtig gode ting, at Grundtvigs salme, „ I kvæld blev der banket på Helvedes dør“, er kommet med i den nye salmebog. Den har været brugt i adskillige år påskeaften i domkirken i Århus.“
„Påsken handler ikke bare om opstandelsesmiraklet. Den handler i høj grad også om tvivl. Jeg har altid været glad for historien om Thomas, der ikke vil tro, før han selv har set og følt nagle-mærkerne. På en måde er den Nye Testamentes gave til videnskabsfolk. Det er helt i orden at prøve det efter. Den er god nok! Det kan det godt holde til“, siger Dronningen.

Påskelørdag er meget speciel

Påskelørdag er en central og dramatisk aften i Dronningens trosliv. Gudstjenesten lørdag aften før påskedag er blevet en tradition i Århus Domkirke, en tradition, som Dronningen ikke har været uden indflydelse på:
„Det er en meget speciel aften. Det er i virkeligheden håbløshedens aften. Der sidder de alle sammen, disciplene, og det, de palmesøndag havde troet skulle gå så godt, er alligevel gået ad helvede til. Jesus er død på den mest håbløse måde, ikke bare en rædselsfuld måde, men på den mest håbløse måde. Og så pludselig får de at vide – og får fuldt bevis for – at det ikke er slutningen.
I virkeligheden burde gudstjenesten ligge lige før midnat, men det kan man ikke rigtig finde ud af. Derfor bliver det en aftengudstjeneste – efter det er blevet mørkt – hvor man gennem korte tekstlæsninger lægger op til påskens mirakel.
Det er det mest spændende ved gudstjenesterne i påsketiden, at man dag for dag får dramaet gjort levende. Der lægges op til noget helt specielt, der kulminerer påskedag. Derfor er jeg glad for at tage påskelørdag med.
Det er et studium på vejen“, udtaler Dronningen, der også har sagt, at en gudstjeneste kan gøre hende så glad, så hun „danser ud af kirken“.
„Fordi hver søndag faktisk er en påskedag“, mener hun.

Familiealtergang på Marselisborg

Dronningen fortæller også i bogen om familiealtergang derhjemme.
„Det var ikke almindeligt, at mine forældre gik til alters efter gudstjenesten. De gik faktisk altid efter salmen efter prædiken. Far gik til alters et par gange om året hjemme, en familiealtergang, som vi fulgte med til. Men jeg har indtryk af, at min mor senere blev vældig glad for, at der var altergang, når der var kirkegang.
Vi har også holdt familiealtergang på Marselisborg og på Caix, hvor familien tilbragte påsken et år. Det er meget fint, smukt og højtideligt. Man finder noget pænt frem og stiller et bord op med nogle lys, og hvis der er gæster i huset, spørger vi, om de vil være med. Kirken kan godt være i en dagligstue. Og man kan gøre det på en fuldkommen udramatisk og uanmassende måde. Jeg kan godt lide det. Det er rart at gøre det sammen med familien.“
Solveig B. Berner

Margrethe
af Annelise Bistrup,
Politikens Forlag, kr. 299,-