Kjoler til Krøniken gavner spedalske

En arv til Spedalskhedsmissionen fra en kvinde i Silkeborg indeholdt bl.a. store klædeskabe med gevandter fra 1920’erne, sirligt pakket ned i kasser eller hængende på bøjler.

Henning Thorsen fra Danmarks Radios kostumeafdeling tog glad og gerne imod garderoben fra 1922.

Den raffinerede kvindegarderobe indeholdt tidstypiske kjoler, frakker og andre tekstiler, både håndvævede og broderede – lige til at sætte ind i tv-serier som Krøniken.
Derfor var der ikke langt fra tanke til handling, da alt tøjet hurtigst muligt skulle realiseres til penge til gavn for de spedalske. Danmarks Radio blev straks kontaktet, og kostumeafdelingen købte kort efter store dele af garderoben.
I dag ligger det hele på Danmarks Radio, registreret og katalogiseret efter tiår til gavn for eftertiden.
Det var bogstaveligt talt en kæmpearv, der blev skænket Spedalskhedsmissionen for ca. et år siden. En kvinde, der i over 50 år havde støttet missionens arbejde blandt spedalske i bl.a. Bangladesh, havde besluttet at alle hendes ejendele ved hendes død skulle gå til de spedalske.
Arven viste sig at udgøre et helt hus med alt indbo, og altså også hele hendes originale garderobe. Realiseret i kongelig mønt blev det hele til et vigtigt bidrag til Spedalskhedsmissionens arbejde:
– Arvebeløb har altid udgjort en ikke uvæsentlig del af de midler vi bruger blandt de spedalske. Som en humanitær organisation er vi fritaget for arveafgift, hvorfor det fulde beløb kommer de spedalske til gavn, fortæller kontorleder Ellinor Grøndahl Mortensen.
-løb