Ildsjælen får pris for at forny Folkekirken

Helge Pahus har lige fra sin start i Karslunde Strandkirke i 1971 været en fantastisk leder.

Helge Pahus

Menigheden er vokset til bristepunktet med både børn, unge, voksne og ældre – for det er rart at være der, hvor der er glade mennesker.
Dette er en af grundene til, at Helge netop har modtaget Roskilde Stifts ”Palladiuspris” på 10.000 kroner. Prisen blev givet for stort engagement med at udbrede det kristne budskab på en for Folkekirken utraditionel måde (se side 5). Helge blev også udvalgt til DR1-programmet ”Ildsjæle” i december ’05.

Hyrde med stor omsorg

Selvom menigheden er stor, kender Helge Pahus alle, som har deres gang i Strandkirken. Han er en”hyrde”, der har stor omsorg for sin ”flok”. Er nogen syge og på hospitalet, kommer han gerne forbi på sygebesøg med et opmuntrende og trøstende ord og en lille bøn.
Helge Pahus spreder Guds ord med smil og solskin. For han er et stort legebarn. Mange konfirmander er hevet med til Sverige i kano. Trods sine 63 år er den utraditionelle præst stadig fuld af indfald og idéer, og han har skabt et stærkt fællesskab omkring kirken, hvor der både er cafeteria og trykkeri.

Karismatisk fornyelse

Helge voksede op i Sønderjylland og blev uddannet på Københavns Universitet. Herefter begyndte han i Karlslunde mellem København og Køge. Siden midten af 1970’erne har han været en af de ledende skikkelser i „den karismatiske fornyelse“ i Folkekirken. I Karlslunde Strandkirke giver fornyelsen sig også udtryk i en gudstjeneste præget af rytmisk musik og mange mennesker i gang med det de er gode til.
Efter en studietur til London introducerede Helge Pahus de såkaldte „Alpha-kurser“ (korte kurser i grundlæggende kristendom) i Danmark, og de har siden været hans hjertebarn. Helge Pahus leder Alpha-arbejdet i Danmark og er selv aktiv med et kursus for fangerne i Vridsløselille Statsfængsel.
Helge er jernbane- og sporvognsentusiast, og sommerferien tilbringes ofte på små jernbaner i Østeuropa. Helge er gift med Kirsten Pahus, der er pensioneret læge. Parret har 4 voksne børn og 8 børnebørn.
Henrik Nordborg