På lørdag er det Hellig Tre Konger
Stjerneteologen

Når vi på søndag i kirken fejrer Hellige Tre Konger, mindes vi de vise mænd fra Østerland, som opsøgte Jesus-barnet i Betlehem.Hartvig Wagner er kendt som en fremragende teolog, men han er – ligesom de hellige
tre konger – også en ivrig stjernekigger. Han står bag et nyt projekt for et
observatorium på Knudsmosebjerget udenfor Herning.

Hartvig Wagner har indrettet sit private stjerne-observatorium med en kuppel på et udhus ved sin villa i Herning

De havde fundet frem til Jesus ved hjælp af stjernerne, og for teologen Hartvig Wagner (77 år) har den beretning altid haft en fascinerende virkning. Han har da også selv skrevet et hæfte, hvor han giver sit bud på Betlehemsstjernen.
Allerede som barn var Hartvig Wagner nemlig optaget af at kigge stjerner.
– Det var under krigen, hvor der var mørkelægning. Når alt var mørkt, var stjernerne ekstra tydelige, husker han.
– Nu om dage, hvor vi har så meget lys i byerne, er der mange mennesker, som aldrig lægger rigtig mærke til stjernehimlen over dem.
Hartvig Wagner bor selv i Revlingens Kvarter i Gullestrup sogn i Herning, hvor han havde sit sidste præsteembede før pensioneringen i 1996.
– Jeg har en stærk gadelampe lige udenfor huset, og den generer da noget, når jeg selv vil kigge stjerner, siger han.
Hartvig Wagner har selv indrettet sig med en professionel linsekikkert med en brændvidde på 130 cm og et 90 mm objektiv. Den stod oprindelig på Indre Missions Bibelskole i Børkop, hvor Wagner var den første forstander fra 1974-82. Han har også undervist på bl.a Århus Seminarium, Diakonhøjskolen, Universitetet og Menighedsfakultetet.

Ser Venus ved dagslys

Kikkerten står nu i et udhus, som Wagner selv har bygget en kuppel ovenpå. Den kan i teorien forstørre 600 gange, men på grund af de klimatiske forhold i Danmark kan man kun gå op til 200 gange.
– Jeg morer mig med at følge planeternes bevægelser. Jeg har et program på computeren, hvor jeg f.eks. nøje kan aflæse Venus’ position, så jeg med den motordrevne gradskive kan indstille kikkerten meget nøjagtigt og se planeten endda ved højlys dag, fortæller Hartvig Wagner.
Ofte har han besøg af børne- og ungdomsgrupper, som han underviser om stjernehimlen. Han underviser også skoleklasser. Og nu har Herning Kommune bakket op om et initiativ, han har taget.

Folkeobservatorium

– Vi vil gerne opføre et observatorium på Knudsmosebjerget syd for Herning. (Se arkitekttegningen herover.)
Det er et tidligere affaldsbjerg, som er 79 meter højt og hvor der er fri udsigt til alle sider. Kommunen har gratis foretaget jordbundsundersøgelser m.m. Hvis vi får støtte fra fonde og legater, vil vi her indrette et studie- og folkeobservatorium.
Der bliver tre afdelinger: En folkelig afdeling med skydetag til mindre instrumenter, dernæst et klasseværelse med moderne undervisningsprogrammer og endelig et observatorium med en stor spejlkikkert og en drejelig kuppel. Her vil man kunne foretage avancerede videnskabelige undersøgelser.

Arkæologi i Israel

Wagner er også ivrig amatørarkæolog. Han har besøgt det hellige land 36 gange og er med i redaktionen af TEL, der udgives af Selskabet for Bibelsk Arkæologi.
Wagner var i 1964 medudgiver af skriftet ”Kirkens Ja og Nej”, som førte til oprettelsen af Menighedsfakultetet, Indre Missions Bibelskole og flere andre initiativer. Han er gift med Marie og svigerfar til teologerne Henrik Højlund og Claus Olsen.
Den seneste af hans mange udgivelser er ”Ny Testamentelig Tidshistorie” fra 1993.