IPSICC

Blomstrende og farverig påskestemning

Påsken er kirkens største og vigtigste højtid. Den er større end julen, selv om det er den, vi gør mest ud af at pynte op til og fejre. Her kommer lidt hjælp til at få huset gjort påskeklart. Påskepynt er kyllinger, æg, lam og harekillinger. Men hvorfor er det egentlig de ting, vi bruger til at markere påsken? Den åbenlyse grund er, at det er højsæson for lam, kyllinger og harekillinger, og derfor er det oplagt at bruge dem. Men der er også andre grunde til det, nogle meget gamle grunde.
Lammet minder os om jødernes første påske og flugten fra Egypten. Da dødsenglen gik gennnem Egypten og dræbte alle de førstefødte, gik israelitterne fri ved at smøre blodet fra et lam på deres dørstolper. Mange steder i Ny Testamente bliver Jesus omtalt som Lammet.
Påskeægget er en gammel tradition, og den stammer fra kirken. Allerede før 1300 tallet talte man om afladsæg. Når man betalte tiende til kirken eller herremanden, sluttede året altid skærtorsdag, hvor årets sidste tiende blev betalt med æg. Det sidste æg, afladsægget, der var tegn på, at man var skyldfri, blev velsignet i kirken, før man overrakte det, ofte på en festlig måde.
Allerede i den tidlige middelalder blev afladsægget farvet rødt. I den røde farve så man Kristi blod, der skal fri folk fra synd og skyld.
Disse tiender faldt væk under reformationen. Men mange steder blev man ved med at forære æg væk, først røde, senere mere kulørte. Især var det almindeligt, at gudforældre gav æg til deres gudbørn. Fra det 17. århundrede blev det at give påskeæg som gaver mere og mere almindeligt, og nu begyndte man også med papæg med fyld og andre slags kunstæg.

Her kommer et par lette og flotte bud på, hvordan du kan pynte op til påskefejringen.

Ingen påske uden æg!
Det er første gang, jeg skal til at pynte til påske, og jeg troede faktisk ikke, jeg havde noget påskepynt. Men et kig i mine gemmer afslørede seks flotte keramikæg og fire keramikhjerter, æggene har jeg vist nok fået af min mor engang.
De blev tilsat nogle gule fjer og et nyindkøbt grønt ”æg”. De små kulørte æg er Anton Berg marcipanæg.
Et lille tip kan være ikke at afsløre marcipanæggene, det vil nok forlænge dekorationens levetid betydeligt.

Farv æggene til middagen

Sæt kulør på påskemiddagen ved at servere gule, grønne og blå æg. Opskriften er enkel, du tager ”farvestoffet”, kommer det i en gryde, tilsætter vand (sørg for, at der er vand nok til at dække et æg), og lader det koge i ca. to timer. Når det er gjort, har du den færdige farve. Nu koger du æggene i denne farve, og så serverer du farvede æg til middag.
Et kvart rødkål giver turkise æg. Spinat giver grønne æg, og gurkemeje giver gule æg.
Tip: brug hvide æg ikke brune, da de hvide nemmere tager farve til sig.

Smukke forårsbebudere
Lad det være sagt med det samme, jeg elsker blomster.
Jeg elsker at købe blomster, jeg elsker at give blomster,
og jeg elsker at få blomster.

Lige nu bugner blomsterhandlerne, og snart også haverne, af smukke forårsblomster. Duftende primulaer, smukke forårstulipaner, stedmoderblomster, narcisser og krokus står i kassevis og lyser op. Hele den lange vinter har de ligget som døde i jorden, men ved det første forårs lys kommer de frem i al deres glans.
Det bedste ved disse forårsbebudere er, at det ikke ruinerer dig at købe dem. Derfor: køb nogle blomster og lad dem minde dig om ham, der lå død og opstod for din skyld.

Blomster, karafler og kors

Dekorationen ovenfor er lavet i en kurv, jeg havde til at stå; de smukke gule narcisser (mini-påskeliljer) er købt ved blomsterhandleren, den røde tusindfryd er købt samme sted.
Korsene er lavet af drivtømmer og er bundet sammen med bast. Mosset har jeg været i skoven og finde.
Det grønne papir, der er lagt i kurven, fik jeg ved blomsterhandleren. Simpelt og smukt.
-Annika