Faste og retræte
Hvorfor tager man på pilgrimstur?

Hvem ”tog staven” (vandrestaven) i hånden?Det er mennesker fra alle samfundslag, og oprindeligt var det troen, der var drivkraft. Man rejste, fordi man troede, det hjalp.Når munke og andre gejstlige begav sig på pilgrimsfærd, har de nok især været drevet af fromhed. Dette kan også have været en grund, men mon ikke eventyrlyst også kan have været en af årsagerne.
Der fandtes også bodspilgrimme. De havde ekstra grund til at gøre bod, fordi de havde begået gerninger, som stred mod kirkens love, eksempelvis drab. Kirken havde da idømt dem den bod, at de skulle gennemføre en valfart. I dag øver nogle også en form for bod (aflad), som kan have betydning for den enkeltes samvittighed og forståelse af hans/hendes eget liv.
Herhjemme spillede helbredelsemirakler en stor rolle. Det forlød, at man blev kureret for sygdomme ved at anvende vand fra bestemte hellige kilder. På samme måde kunne man blive helbredt under messen i bestemte kirker.

Oplevelser og vægttab

I dag møder man også mere profane argumenter for at være på rejse, når man går langs pilgrimsruten.
Nogle ønsker at komme væk fra civilisationens almindelige verden og derved få tid til at tænke lidt mere grundigt over deres eget liv. Andre vil bare have en særlig ferieoplevelse, hvor man kombinerer det sunde med det sociale og det lærerige.
Vi søger også en tradition og tilslutter os de værdier, der knytter sig til denne tradition. Endelig vil nogen bare være sammen med andre og møde nye mennesker under de særlige forhold, få motion og tabe sig.