Faste og retræte
Opskrift på en god pilgrimsrejse

Har du lyst til at tage på pilgrimstur, er opskriften som følger.

Dit udgangspunkt

Start med at finde ud af, hvilken rute du vil følge, hvor du har lyst til at starte fra, hvilken transportform du foretrækker (vandring, cykling), hvilken årstid du ønsker at tage af sted på, samt om du ønsker at begive dig af sted alene eller sammen med andre.
Men stort set alle kan tage lige så lang en pilgrimstur, som de har lyst til. Det er ganske simpelt et spørgsmål om at tage etaperne i den udstrækning, man har fysik og lyst til. Et menneske med en normal kondition og fysik kan let tilbagelægge 15 kilometer om dagen til fods. Nogle vandrer op til 30-40 kilometer pr. dag. Husk: dette er ikke en udholdenhedsprøve eller en konkurrence.
Der står ingen steder skrevet, at du ikke må tage en bus, et tog et stykke ad vejen eller leje en bil. Tag en hviledag, eller spring på toget et stykke af vejen!

Vandre alene eller
sammen med andre?

Når man går sammen med andre, har man den sikkerhed, det er at være i en gruppe, men til gengæld får man måske sværere ved at komme i kontakt med andre pilgrimme udenfor gruppen. Hvis gruppen ikke fungerer godt, kan man også risikere, at interne problemer kommer til at overskygge turens åndelige indhold og dermed ødelægge turen. Når man er alene, kan man selv sætte tempoet og bestemme, hvad man vil se undervejs. Risikoen er, at man føler sig ensom, og at man får fysiske eller praktiske problemer, som bedst løses med andres hjælp.

Vandring og cykling

Valget er helt dit! Hvis man skal have pilgrimsbevis i Santiago kræves det, at man har gået 100 km eller cyklet 200 km. Der er i princippet intet i vejen for, at pilgrimme kan rejse i bil eller med bus. Nogle hævder, at den rigtige pilgrimsfærd er vandring. Argumentationen herfor er, at det kun er ved vandring, man opnår at komme i kontakt med sine indre tanker. Et andet argument er, at de oprindelige pilgrimme i sin tid vandrede. Men de oprindelige pilgrimme, der ofte var flere år undervejs, har sikkert også med tak modtaget tilbud om et lift fra en hestekærre eller anden transport.
Endvidere kan man jo tilbagelægge væsentlig større strækninger på cykel frem for til fods. En god pilgrimstur er, hvor man opbygger sig selv fysisk og mentalt, hvor man nyder den smukke natur og de mange kulturminder, og – først og fremmest – hvor man får den nødvendige tid til at tænke over sig selv og sit forhold til Gud.

Planlæg i god tid

Det kan anbefales, at du planlægger din pilgrimstur i god tid. Dels af økonomiske årsager, da du kan opnå store besparelser på flytransport ved at bestille i god tid, og dels for at du kan få tid til at studere kort og læse om landskaberne, seværdighederne undervejs etc. Det kan som regel også anbefales, at man bruger turen som katalysator for at komme lidt bedre i form.
Det er en udfordring at vandre med fuld oppakning i mange dage – selv for mennesker, der er i god form. Det kan også anbefales at gå sine vandresko til. Hvis man ikke allerede er i god form, er det fornuftigt at gå 4-5 ture á ca. 25 km i ugerne inden, man tager af sted.