Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen,
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Er det så svært at tage lidt hensyn?
Kære Suh
Jeg har en dejlig svigerfamilie, som jeg egentlig holder meget af, og jeg mærker, at det er gensidigt. Der er dog en ting, som volder mig kvaler: når vi er sammen til familiefester, bliver der aldrig taget hensyn til min families rytme (vi har små børn, som er afhængige af at få mad/sove på bestemte tidspunkter, mens de andre har store børn). Vi spiser altid tidligst kl.19 og nogle gange senere, og det er et stort irritationsmoment for mig hver eneste gang. Er det så svært at tage lidt hensyn? Det ender nogle gange med, at min mand og jeg må tage hjem før festen slutter, simpelthen fordi vores børn er pylrede og overtrætte af at vente på både mad og sengetid.
Hilsen Irriteret Svigerdatter

Kære Svigerdatter
Jeg kan sagtens forstå din irritation. I en småbørnsfamilie er rytmen med mad og søvn altafgørende for stort set alt andet.
Men måske handler det om lidt mere end det? Du skriver, at du mærker, at din svigerfamilie holder af dig – men måske er du alligevel inderst inde usikker på det? Måske tolker du de skæve spisetider som et udtryk for, at du og din familie ikke er så vigtige, og føler dig mest af alt overset? Mon du ubevidst kommer til at tolke det som om, at de næsten gør det mod bedre vidende?
I så fald vil det gøre din irritation urealistisk stor og styret af følelser i stedet for det, som det handler om: et praktisk problem om spisetider.
Prøv derfor at tage dig selv på ordet og TRO på, at din svigerfamilie rent faktisk holder af dig, og prøv at handle ud fra denne tro!
For måske er virkeligheden en anden? Måske har din svigerfamilie lykkeligt glemt alt om, hvordan det er at have små børn og aner ikke, hvor store problemer det volder dig/jer? Og måske er du rigtig god til at skjule din irritation, så at de aldrig får en chance for at finde ud af, hvor stort et problem det er? I så fald er du medansvarlig for at tingene bliver ved med at være som de er!
Prøv at snakke med de andre om problemet (det kan vel indskrænkes til søstrene/konerne, da det sikkert er dem, der styrer spisetiderne). Fortæl, at det er vigtigt, at jeres børn får mad lidt tidligere – om det evt. kan lade sig gøre? Forvent, at de gerne vil være med til at finde en konstruktiv løsning.
Du kan også vælge at se det som et mindre praktisk problem, som sagtens kan løses, f.eks. ved at tage lidt mad med selv, som I så kan tilberede eller varme, når jeres børn skal spise.
Held og lykke med det.
Hilsen Suh

Jeg var slet ikke i tvivl
Hej Suh
Jeg er en ung fyr, som netop er blevet optaget på min ”drømmeuddannelse”. Inden jeg fik svar, var jeg slet ikke i tvivl om, at det var det jeg skulle. Men nu da det er afgjort, er jeg kommet alvorligt i tvivl om, om det er det, jeg skal. Hvordan får jeg vished? Det er jo både hårdt og dyrt at læse flere år på noget, man slet ikke bliver glad for på længere sigt.
Hilsen Studerende

Kære Studerende
Den allermest sikre måde at blive afklaret på er: PRØV DET! Udnyt den mulighed, at du er blevet optaget og kast dig ud i det med vilje og ansvarlighed. Fordyb dig i det, snak med dine medstuderende, din studievejleder osv. Mon ikke du så hurtigt opdager, om det er ”din hylde” eller om det egentlig skal være noget helt andet?
Du kan også overveje, om der er nogle ”ydre årsager” til, at du har valgt netop denne uddannelse, som du ikke tidligere har været klar over: er det i virkeligheden for at opnå anerkendelse fra nogen (familie, kæreste m.m.)? Er det på grund af muligheden for karriere, penge? Eller fordi ”alle” andre gør det? Måske vil disse spørgsmål give dig nogle nye svar, som kan hjælpe dig til en afklaring.
Og giv så dig selv lov til at have taget fejl. Du er langt fra den eneste, der har skiftet studieretning – det er der ikke noget fatalt i.
Det vigtigste er, at du bliver klar over, hvad der er vigtigt og rigtigt for dig – finder ud af, hvad du brænder for, hvad du ønsker at bruge dit liv til. Og når du finder frem til det, er jeg overbevist om, at du ikke længere vil være i tvivl om, hvad du skal.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle torsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på
46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk