Juleri
Lækker chokolade til jul…

Konfekt hører den søde juletid til og bringer et smil på læben hos både store og små. Chokolade er lækkert og både sjovt og nemt selv at lave op til julehøjtiden.Glæden ved at servere noget, man selv har designet i køkkenet, overgår glæden ved at gøre et godt kup i supermarkedet.
Nogle af råvarerene kan godt være lidt dyre og man skal afsætte en del tid til at være kreativ med chokoladen. Men resultatet på fadet juleaften er det hele værd – især hvis børnene har været med.
Lad os gå i gang.

Vekao eller chokolade

I konfektens verden findes der mange forskellige slags chokolader, og de smager ikke ens. Der er grundlæggende mørk, lys og hvid chokolade, hvor indholdet af kakao varierer. Jo mere kakao i chokoladen, jo mere bitter og dyr er den. Vælger man en lys chokolade blandet med mælkepulver, får man sød mælkechokolade. Den hvide chokolade er også meget sød og smuk som pynt på den mørke chokolade. Den kan også være et alternativ for allergikere, som ikke tåler mørk chokolade.
Når man køber chokolade til hjemmelavet konfekt, skal man vælge overtrækschokolade, enten i form af plader eller knapper. Vær dog opmærksom på, at det er chokolade og ikke vekao. Vekao er et produkt med et meget lavt kakao- eller chokoladeindhold og har derfor en anderledes smag. Køber man chokoladebarer eller anden spisechokolade, kan man risikere, at chokoladen er for blød og ikke vil slippe formen.

Inden man går igang

Når man skal lave konfekt, er det kun tiden og fantasien, der sætter grænser. Planlægger man at arbejde med fyldte chokolader, er der mange muligheder. Et bud på fyld kan være; råmarcipan, nødder, rosiner, nougat, pistacie, tørret frugt eller smeltet pebermynte/orange chokolade.
Til fyldt chokolade skal man bruge plastikforme som vist på illustrationerne til højre. Man kan også bruge silikone isterningforme. Chokolade er meget sart og tåler ikke for høj varme. Det er en god idé at anskaffe sig en chokoladekoger, som vist på illustrationen. En fondue eller en gryde varmt vand med en skål i, kan bruges som alternativ. Men det kræver mere omhyggelighed, for der må ikke komme vand i chokoladen og hvis temperaturen er for varm, gryner chokoladen.

Lad os begynde

På illustration 1 er der et eksempel på det kit, man skal bruge til konfekture. En chokoladekoger, råmarcipan, nougat, tre slags chokolade, krymmel, nødder og chokoladeforme i plastik.
Første skridt er at smelte førstelags chokoladen på lavt blus. Rør forsigtigt i massen og vent til hele blokken er smeltet. Tålmodighed er nødvendig, når man arbejder med chokolade.
Mens chokoladen smelter, kan man forberede fyldet, som jeg har gjort på illustration 3.
Når marcipanen rulles ud, er det en god ide at tage to fryse-plastikposer, den ene placeres under marcipanen, den anden hen over. På den måde undgår man fedtet køkkenbord og kagerulle. Tryk cirkler ud med et glas eller rul små kugler, som let kan trykked ned i formen senere.
Når chokoladen er smeltet, pensles formene som vist på illustration 3. Ved at pensle undgår man, at formen fyldes op af for meget chokolade.
Når formene er penslet, stilles de til tørring. Put ikke fyld i før chokoladen er helt stiv.

Marcipantræstammer

Mens formene tørrer, kan man bruge ventetiden på at rulle træstammer.
Rul marcipan og nougat ud og placer nougaten oven på marcipanen og rul en stamme. Pensel derefter den ene side med chokolade (illustration 4). Når chokoladen er tør, vendes stammen og den anden side pensles. Mens chokoladen er våd, drysses pynt hen over, f.eks. viol-kagepynt.

Fyldt chokolade

Når plastikformenes første chokoladelag er tørt, kan fyldet kommes i, som vist på illustration 5. Herefter lukkes åbningen med smeltet chokolade og de fyldte lækkerier stilles til afkøling.
Når de er stivnet, bankes formen forsigtigt mod køkkenbordet, og chokoladerne slipper formen. Afhængig af, hvor præcis man er, kan der sidde kantrester på konfekten. De skæres væk med en kniv.
På nogle forme er der et mønster i toppen, som man f.eks. kan fylde med hvid chokolade, inden den mørke chokolade pensles på kanten. Andre chokolader kan pyntes med en hvid eller lysere chokoladetop.

Buon appetito

På illustration 6 ser man de færdige lækkerier, serveret og klar til at blive nydt i den dejlige juletid.
Rigtig god fornøjelse – og buon appetito!