Ann-Mette gi’r salmerne et pift

Salmer er som festtøj, der kun bruges ved særlige højtider. Og det er synd, mener popsanger Ann-Mette Elten. Hun er selv vokset op i kirken og bevæges stadig af salmerne, som hun mener skal synges på de skrå brædder.Ann-Mette Elten er mest kendt for sangen ”Hjem til Århus” med sin gruppe På slaget 12. Med hendes seneste solo-udspil vil hun finde tilbage til sine kristne rødder. For salmerne rører ved noget dybt i mennesker, mener hun.Hun er selv vokset op i en frikirke, har været soldat i Frelsens Hær og læst til lærer i bl.a. kristendom. Og hendes yndlingssalme er Hil dig frelser og forsoner. Nu vil hun med cd’en ”Vær velkommen” hente salmerne ud af kirken, hen til værtshusene og hjem i stuerne. For at få folk til at tænke lidt dybere over tilværelsen.

Salmerne ud af skabet

Hun synes nemlig, det er synd og skam, at salmerne synges så sjældent. Derfor har hun udskiftet kirkeorglet med karakterfulde pop- og rockarrangementer.
– Vi har det med salmer som med det alt for fine festtøj, vi har hængende i skabet, og som ikke rigtig er passende til andet end helt specielle lejligheder – og derfor næsten aldrig bliver brugt. Salmerne er nok lidt for højstemte til nutidens danskere. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Går man på opdagelse i teksterne, finder man ud af, at de indeholder rigtig mange gode og kloge ord.
Ann-Mette Elten er mest kendt for gruppen På Slaget 12, som hun startede sammen med kæresten, musikeren og produceren Niels Kirkegaard i 1986. Gruppen bragede igennem fra første album takket være sangen ”Hjem til Århus”, som det ansete amerikanske musiktidsskrift Billboard kårede som ”Europas bedste nationale hit i 1987”. I 1999 udgav hun sit første solo-album. ”Vær velkommen” er nummer fire i rækken.
– Jeg tyvstartede egentlig med at synge salmer ved, at jeg tog en enkelt salme med i mit almindelige repertoire, fortæller hun til Udfordringen. – På en turne med min akustiske gruppe tog jeg ”Se nu stiger solen” med. Og jeg blev overrasket over publikums reaktion. Jeg synger jo mest i små kulturhuse, der på mange måder ligner værtshusmiljøet. I den sammenhæng, kommer ordene til at stå på en ny måde.
– Der var stor åbenhed, og sangen blev taget positivt imod. Det er ikke længere så farligt at komme med en tekst, som nævner ordet Gud. Før plejede folk at være panisk angste, så snart det handlede om religion, reflekterer Ann-Mette Elten.

Frelserpige på trods

Men hvor står du selv?
– Jeg er mere troende end tvivlende. Der er flere kristne spor i mit liv: Jeg var med i en frikirke som 7-8-årig. Kirken lå som nabo til mit barndomshjem, så det var naturligt at komme der. Jeg sang med i kirkens kor. Senere fik jeg en veninde, som var meget engageret i Frelsens Hær. Det gjorde, at jeg selv blev soldat fra jeg var 12 til 18 år. Jeg var meget glad for budskabet og nød det sociale fællesskab.
– Det var også et led i min identitetsdannelse. Jeg blev frelserpige på trods, kan man sige. For min far brød sig slet ikke om at have min uniformsjakke hængende i foyeren!
I gymnasiet kom Ann-Mette Elten imidlertid væk fra det aktive kristenliv.
– Mange ting blev taget til diskussion, og den naturvidenskabelige livstolkning oplevede jeg nærmest som et kulturchok, fortæller hun.
– Men da jeg skulle på universitetet, valgte jeg alligevel at læse kristendomskundskab. Jeg turde ikke binde an med at være præst, men kunne bedre se mig selv som underviser i kristendom. Derfor tog jeg kristendom som bifag og dansk som hovedfag på Århus Universitet.

Tænk over tilværelsen!

Med samlerne ønsker hun at kalde publikum til eftertanke:
– Jeg vil kaste noget ud til overvejelse. Man møder jo salmerne gentagne gange i livet, og selv om man ikke er fast kirkegænger, møder man jo op i kirken, når der sker noget med ens pårørende. Og det rører ved én, faktisk på en måde, så man ikke kan slippe det igen.
– Jeg vil gerne have flere af salmerne med på mine almindelige koncerter. Jeg er jo ikke kirkesanger, men popsanger. Derfor kan jeg pille dem ud af deres faste kirkelige rammer og få folk til at opleve dem på en ny måde.
Hvad håber du, der sker hos publikum?
– Jeg håber, der skabes en undren over tilværelsen. At de får et øjeblik, hvor tiden står stille, hvor de tænker dybere over, at vi som mennesker er en del af en større helhed. Salmerne har tidløse melodier med tekster, der godt nok er præget af deres egen tid, men ofte siger ting, alle mennesker stadig kan bruge.

Superkristen

Vi giver os ikke nok tid til åndelige overvejelser i dag, mener hun.
– Der er alt for meget fokus på dimser og samtalekøkkener. Vi glemmer at tænke over livets dybere mening.
– Jeg har også brugt arbejdet med cd’en til selv at dykke ned i det kristne univers. Jeg er med tiden komme til at se på salmerne med nye briller. Derfor har jeg valgt dem – ikke efter emne – men efter mine følelser og erindringer. Og de er fantastiske at møde!
Hvad er din favoritsalme?
– Hil dig frelser og forsoner!
Men den er jo superkristen…
– Ja, det er en bekendelse. Men jeg bevæges af den. Den fortæller det kristne budskab, så vi får det i sin helhed.
På ”Vær velkommen” fra RecArt Music byder hun indenfor i sit helt eget salmeunivers. Og det fine festtøj bliver til et par flotte og komfortable cowboybukser, man har lyst til at bruge hver eneste dag.