Drømmes mål – Israel

De kommer fra jordens ender til Eretz Israel – landet, Gud lovede Abraham.„Minderne fra Holocaust forsvandt ikke, og sårene blev ikke helet. Billeder, lyde og lugte har brændt sig ind i min bevidsthed“, fortæller 80 årige Oska Kol, der flyttede til Israel som 22-årig efter at have overlevet næsten fem år med ubeskrivelige rædsler i nazistiske lejre.Nu bor han i Kibbutz Afikim lige syd for Genezareth Sø. Oska Kol er én af 19 jøder, der er kommet „fra jordens ender“ for at bo i Israel og være med til at bygge en jødisk nationalstat op. Mange år efter krigen besøgte Oska Kol og hans kone, Dina, Dachau – og tænkte tilbage. „Jeg græd, til mine øjne var helt udtørrede“, siger han om besøget.
Mange af Israels borgere er sabraer, altså født i Israel. Andre er indvandrere, som følte en dragning mod det jødiske hjemland. Derfor brød de op fra en rolig og tryg tilværelse eller fra et kompliceret og svært liv med barske minder. Og så begyndte de forfra.

Hvem er de?

Nogle kom i 1940’erne, andre kom sidste år – og flere vil følge i år og i de kommende år. Men hvem var – og er de? Det spørgsmål tager en ny bog fra Ordet og Israel fat på gennem 12 artikler med 19 portrætter af immigranter – alle jøder, et spændende persongalleri af stor forskellighed lige fra det „almindelige“ dansk-jødiske ægtepar til drengen fra Ethiopien, som under meget dramatiske omstændigheder blev en del af Operation Moses! og på få timer fløj fra en stenalderkultur til det moderne Israel. En spændende gruppe mennesker – yngre og ældre, enlige og par, religiøse, herunder Jesus-troende jøder, og verdslige fra hele verden for at leve sammen som israelske jøder.
De har hver for sig fortalt deres historier til medarbejdere i Ordet og Israel. Historierne er samlet i bogen Fra jordens ender, som er udgivet i anledning af 60-året for staten Israels oprettelse i maj 1948. Det er autentiske billeder af mennesker, som udgør fortid, nutid og fremtid i Israels 60-årige historie.

Tilbage til rødderne

Vi møder Eva Salome fra Puerto Rico. Hun opdagede først for 3 år siden, at hun er jøde. I januar 2007 flyttede hun til Israel. Hendes familie har i generationer levet som skjulte jøder af skræk for, hvad de kunne blive udsat for af den katolske kirke. Her er der tale om en anden barsk side af den jødiske historie – på linie med progromerne. De serafiske jøder, jøder fra Spanien og spansktalende områder, blev ramt af inkvisitionen og blev spredt til mange lande, bl.a. Sydamerika, hvor de levede som „skjulte jøder“, så skjult, at det jødiske for mange gik i glemmebogen, men alligevel lå i underbevidstheden. En del oplever – på mange mærkelige måder – at det jødiske dukker op, og de søger tilbage til rødderne og bliver troende jøder. Det skete for Eva Salome fra Puerto Rico.
I bogen møder vi også ægteparret Simcha og Menachem Bushary, der kom fra Yemen til Israel, hentet af „den store fugl“, som de havde læst om i GT. De kendte ikke til flyvemaskiner, men de kendte „ordet“ og følte sig trygge ved at gå op i flyveren, „den store fugl“.

Gør indtryk

Fra jordens ender er en læseværdig bog fyldt med livsvisdom og spændende menneskeskæbner. Bogen er hurtigt læst, men bestemt ikke hurtigt glemt. Den gør indtryk.

Hanne Gundlach
Jørgensen, Line Strandet Steinholm og Lone
Højland:
Fra jordens ender
– tolv beretninger om
immigranter i Israel
154 sider • kr. 150 kr.
Ordet og Israel