Gavetid

På søndag er det anden søndag i advent, og vi nærmer os julen. Men kigger vi os omkring, har vi allerede nærmet os julen i lang tid. Gave-ræs-julen.Katalogerne bugner med gavetilbud. Alligevel er der mange, der ikke aner, hvad de skal ønske sig: ”For vi har jo alt”. Alligevel er det de færreste, der lærer at skære ned på gave-ræset, trods krisetid. Gaver skal der til.

Og julen er gavetid. I Udfordringen i sidste uge og i denne uge er der også et tillæg med julegaveidéer: bøger og musik. Ingen af gaverne er specielt dyre, og bøger og musik er altid velkommen.

Men julen er langt mere end gavetid. Ja, gaverne er kun et biprodukt, der har taget overhånd. Og egentligt er det i strid med ånden i det kristne budskab at ofre så mange penge på gaver til hinanden, mens der er mennesker i vores eget land, der ikke har råd til at holde jul. Uligheden i Danmark vokser fra år til år. Flere og flere familier har brug for julehjælp, og de forskellige organisationer, der deler julepakker ud med mad til trængende familier, har svært ved at følge med efterspørgslen, som bliver større og større år for år. Har vi som kristne ikke et ansvar for dem, der kun har lidt? Og gør vi noget ved det ansvar?

Ude omkring i verden er der tusindvis af mennesker, der går sultne i seng hver dag. Der er mennesker – voksne og børn – der dør af sult, mens vi spiser langt mere, end vi har brug for, og deler ud af store gaver. Er det i evangeliets ånd? Lad os give gaver med omtanke – og så også give til dem, der ingenting har.

Og lad os så huske, at den egentlige julegave er Guds gave til os. Guds gave er hans egen søn, Jesus Kristus, som lod sig føde i en stald, som voksede op, som forkyndte Guds rige og helbredte syge, og som til sidst lod sig korsfæste i Jerusalem for at kunne skænke os frelsen fra synd. Guds gave er menneskers mulighed for et evigt liv, som begynder allerede her i livet.