Fuld eller fokus

Erik Holmsgaard er præst og højskolelærer.
Han bor i Fredericia.Jesus sagde: ”Tag jer i agt, så jeres hjerte ikke sløves af svir og drukkenskab og dagliglivets bekymringer, så den dag pludselig kommer over jer som en snare; for den skal komme over alle dem, der bor ud over hele jorden.” (Lukasevangeliet 21,34-35)

Erik Holmsgaard

At indtage større mængder alkohol går ud over vurderingsevnen. Derfor siger fulde folk ofte ting, som de ikke skulle sige. Og de gør ting, som de ikke skulle gøre.
Jesus kender også til alkoholens virkning. ”Hjertet sløves af svir og drukkenskab,” siger han, og han advarer derfor om fuldskabens fare. Men han tilføjer også noget andet, som man kan blive fuld af. En fuldskab, der også berøver os vurderingsevnen: dagliglivets bekymringer. Uanset typen og mængden af bekymringer advarer Jesus os alle: ”Tag jer i agt!” så hverken alkohol eller alvorstunge bekymringer sløver hjertet.
Når Jesus advarer os, er det ikke først og fremmest for, at vi ikke skal køre galt på vej hjem fra julefrokost (hvilket man ikke skal spøge med!) på grund af fuldskab.
Advarslen er langt alvorligere. Det handler ikke om at komme hjem fra julefrokost, men om at komme hjem til Gud. Jesu ærinde er at hjælpe os med at holde fokus på ham og hans ord, så vi kommer hjem til ham. Får evigt liv.
Den dag, der kommer, har mange navne. Et af dem er dommedag. Og den kommer ikke kun over dem, der tror på, at den kommer. ”For den skal komme over alle dem, der bor ud over hele jorden,” siger Jesus.
At frygte at en meteor falder ned i hovedet på én, er normalt en ubegrundet frygt. Men en dag ryster Gud verden, som man ryster et æbletræ, eller værre: som et megastort jordskælv ryster jorden. Derfor siger han også, og dét er en velbegrundet frygt: ”Folkene gribes af angst.” De bliver rådvilde, ja han siger ligefrem, at ”mennesker skal gå til af skræk og af frygt.”
Nu er det skiftende, hvad diverse vejr- og klimaprofeter siger om verdens undergang. Men Jesus har altid været klar i mælet med hensyn til det. Det vil ske!
Hvornår? Det er der til gengæld en del uklarhed om. Han bruger flere gange årstidslignelser. Vi kan fornemme, at foråret eller sommeren er på vej. Det kan vi også med Guds riges frembrud. Vi får ingen minutplan, men vi får en hjælp til at være opmærksomme. En opmærksomhed, der skærpes af at læse og lytte til hans ord i Bibelen og i kirken.
Vi lever i en verden, hvor der øjeblik for øjeblik kæmpes om vores opmærksomhed i medier, telefoner, sms, mail og jeg ved ikke hvad. Der er mange ting, vi skal huske, men husker du også i dag at tjekke, hvad Gud har ”sendt” til dig? Det er kommet. Ordet fra ham. Ordet, der består, når jorden forgår.
”Drikker du dig fuld” i Guds ord, mister du ikke fokus. Så bevarer du fokus på det vigtigste. Det, der består, når jorden forgår: Gud og hans rige. Det er på Jesu egen opfordring, at Grundtvig synger:

Rejs op dit hoved, al kristenhed!
opløft dit øje, slå ej det ned!
i Himlen du har hjemme;
der er dit hjerte, der er din skat,
derfra han kommer med æren brat,
hvem du kan aldrig glemme.
N.F.S. Grundtvig, DDS 274,1

For Jesus siger. ”Men når disse ting begynder at ske, så ret jer op og løft jeres hoved, for jeres forløsning nærmer sig.”
Det er håbet bag en ellers noget dyster fremtidsudsigt, som Jesus derfor også formaner os til at være opmærksom på alvoren i: ”Våg altid, og bed om, at I må få styrken til at undslippe alt det, som skal ske, og til at stå foran Menneskesønnen.”
Styrken til at undslippe det, der skal ske, finder du hverken i dig selv eller i det, som nogle styrker sig med ved julefrokoster. Du får styrken til at stå foran Guds domstol i troen på Gud og i tilliden til hans ord. Det ord, der består, når jorden forgår.