Glade børnesange om ”skræmmende” tanker

Ny kristen børne-cd tager børns og unges tanker alvorligt. Og behandler svære emner som mindreværd, racisme og død – lige ud ad landevejen.- Hvad synes de andre om mig? Er jeg kedelig, dum? Vil de helst undgå mig?
– Hvad med de andre, de fremmede, som har taget deres mærkelige mad, påklædning og religion med herop?
– Og hvad sker der efter døden? Hvad skal vi lave i Himlen? Og hvad spiser engle egentlig…? Det er nogle af spørgsmålene, som bliver taget op i cd’en Jeg vil gerne springe lidt rundt fra Refleks Musik. Sangene henvender sig primært til seks til 12-årige og er skrevet af musiklærer Jette Vibeke Madsen. Cd’en er produceret af Simon Nathanael Madsen fra Århus.
Med til cd’en hører også et hæfte med noder, becifringer, play-back-cd og masser af gode idéer til at spille og synge med på de friske sange. Så kommer budskabet også bedre indenbords.
Jeg vil springe lidt rundt er som titlen antyder båret af en glad tone. Og netop derfor bliver vanskelige emner som mindreværd, racisme og død ikke tunge og kedelige, men autentiske. For det er sådanne tanker, børn og unge gør sig.

Skræmmende tanker

Jette og Simon ser til, mens Julie leverer sin solo-præstation. (Fotos: Orla Fredensborg Møller).

– Nogle af sangene udtrykker tanker, jeg selv gjorde mig i min egen barndom. Jeg er ikke vokset op med megen kristendom, men jeg gjorde mig mange tanker, og nogle af dem var skræmmende, siger Jette Vibeke Madsen.
Navnlig tanken om døden plagede hende, fortæller hun til Jyske Vestkysten:
– Tænk ikke at være med længere. Tanken om, at jorden fortsatte, og jeg var væk, plagede mig. Og forestillingen om, at der ikke var noget bagefter, var skræmmende, tilstår Jette Vibeke Madsen.
Så i sangen Hvis jeg ikke tager fejl, forestiller hun sig, hvad døden kan føre frem til.
– Jeg kunne godt tænke mig at åbne for noget at glæde sig over. At gå med bare tæer i sandet, lege med en hundehvalp, plukke bananer fra en palme, være længe oppe om aftenen. Så det synger jeg om med tilføjelsen ”måske tager jeg fejl”, men jeg håber det ikke.

Hvad hvis ingen finder mig

Jeg vil gerne springe lidt rundt er både udgivet som cd og idébog med play-back-cd. Prisen er kr. 149,95 pr. del. Tekster og musik: Jette Vibeken Madsen. Producer: Simon Nathanael Madsen. Pladeselskab og forlag: Refleks Musik og Nodebanken.

En anden sang handler om følelsen af at være helt alene i verden:
– Når man er ked af det, kan man få lyst til at gemme sig. Måske i et træ. Men hvad så, hvis ingen finder mig. Ja, her er det vigtigt, at det gør Gud.
De fleste kan huske barndommens følelser af ensomhed og frygt – og måske også angsten for at være anderledes og blive mobbet. Derfor tager Jette Vibeke også fat på emnet racisme i sangen ”De andre”:
”…hvad med de andre, dem jeg ikke ligner spor / dem, som kommer fra et andet sted på vores jord…? / De taler et andet sprog / Læser bagfra i en bog / har en anden farve hud / og beder til en anden Gud.”

Elsk din næste

Ja, hvad gør man? Svaret kommer prompte:
”Elsk din næste som dig selv / Det er ikke svært at huske, er det vel?”
Jeg vil springe lidt rundt er indsunget af 5 børn fra Lukas-skolen i Vejle: Julie Holm, Linda Thomsen, Maja Sønderby, samt Sofia og Amy Fredensborg Møller. To voksensolister medvirker også: Stinne Louise Schwartz-Jensen og Peder Bæk Kristensen. Peder spiller også guitar. Simon Nathanael Madsen står for keyboards og programmering.
/cPress