Faste og Retræte
Herberg og kirke på pilgrimsvej fra Jerusalem til Jeriko

Bibelen omtaler vejen fra Jerusalem til Jeriko, der stadig benyttes til pilgrimsvandring. En nyrenoveret kirke giver de vandrende ly.”Den barmhjertige samaritans herberg” på vejen mellem Jerusalem og Jeriko genåbner efter flere års renovering.

Mellem Jerusalem og Jeriko kan man søge stilhed og ro under et stort trætag. Det er er en kirke opført i byzantinsk stil med bænke, men uden vægge. Det er ikke kors på taget, da stedet benyttes af både kristne og jøder. Tidligere lå et byzantinsk kloster på stedet.

En enkel kirke og et mosaikmuseum står dermed klar til at tage imod pilgrimme fra hele verden.
– Vi håber, dette vil blive et vigtigt sted på vejen fra Jerusalem ned til døbestedet ved Jeriko og op til Galilæa, siger vicegeneraldirektør Raphael Ben-Hur i det israelske turistdepartementet.
Det er 10 år siden, de begyndte planlægningen, og israelske myndigheder har investeret til sammen otte mio. shekler i pilgrimstedet.

Den barmhjertige samaritan

Mange bibellæsere kender historien om den barmhjertige samaritan.
Jesus fortalte en lignelse om en mand, der gik fra Jerusalem ned til Jeriko, en farlig vej gennem bakker og uvejsom ørken.
Manden blev overfaldet af røvere, som slog ham halvt ihjel. Både en præst og en levit (tempeltjener), som så manden, gik forbi uden at komme ham til hjælp.
Da en mand fra det uglesete samaritanerfolk kom forbi, fik han ondt af den nødstedte. Han gav den forslåede stakkel førstehjælp og fragtede ham hen til et herberg, hvor han betalte for behandlingen.
– Hvem af disse tre synes du var en næste for ham, der faldt i røvernes hænder?, spurgte Jesus. (Luk. 10, 25-37).
Ifølge traditionen er det stedet for dette herberg, der nu genåbnes.

Den syvarmede lysestage som mosaik. Foto: Vidar Norberg.

– Byzantinerne byggede et lille kloster og kirke her. Vi har fundet dele af deres mosaik, som vi genbruger i den nye kirke, vi har bygget, siger Yuval Peleg, der er arkæolog med Judæa og Samaria som fagområde.
Når man svinger væk fra hovedvejen mellem Jerusalem og Jeriko, kommer man ind i en ny ”oase” med gammelt udseende. Under et stort trætag i byzantinsk stil er det bænke, men ingen vægge.
Peleg forklarer, at der ikke er sat noget kors på taget, fordi området skal kunne bruges af både kristne og jøder. Han mener dog ikke, man kan undgå at se, at det er en kirke.

Arkæolog Yuval Peleg viser rundt i mosaik-museet, der blandt andet indeholder en kristen bøn om Guds miskundhed. Foto: Vidar Norberg.
Museum for mosaik

Foruden pilgrimsvandrere vil den barmhjertige samaritans herberg givetvis tiltrække folk, der er interesseret i gammel mosaik fra Israel.
– Dette er et museum for mosaik. Vi har hentet mosaik fra udgravninger i Judæa, Samaria og Gaza gennem 30-40 år, siger Peleg.
Straks man går ind i det smukke murhus, møder man storslået mosaik på væggene.
Det første afsnit rummer en mosaik af den syvarmede lysestage, menora, og en mosaik af kong David, der spiller på harpe.
I et andet rum er der kristelig mosaik. Et mosaikbillede på væggen bringer således en bøn om, at Jesus Kristus må vise miskundhed mod Shilo og deres indbyggere.
I den første del af bygningen finder man også samaritansk mosaik.
Samaritanerne er et folk, der på Bibelens tid ikke blev accepteret af jøderne. Samaritanerne benytter kun de fem Mosebøger. De har smuk mosaik med bibelske motiver.

BESØG I ISRAEL
Den barmhjertige samartians herberg er beliggende i Jordandalen på vejen, der forbinder det sydlige og nordlige Israel.
Sidste år besøgte 16 pct. flere danskere Israel end året før. Fra hele verden besøgte godt tre mio. turister og pilgrimsvandrere Israel.