Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg ved ikke, hvem jeg egentlig er…

Kære Suh
Jeg er en ung fyr, som på mange måder oplever at føle mig så fremmedgjort over for mig selv. Nogen gange er det helt fysisk, at jeg ikke føler, at jeg kan genkende mig selv. Som om jeg ikke ved, hvem jeg egentlig er. Jeg har altid brugt meget tid på at tænke over, hvad andre tænkte om mig, og hvordan de så mig, så på en måde burde jeg være meget klar over, hvem præcis jeg var, men det er jeg alligevel ikke. Jeg kan godt blive bange for mig selv, når jeg har det på den måde og tænke, at jeg måske er ved at blive psykisk syg. Jeg ville ønske, at jeg virkelig vidste, hvem jeg var, og at jeg bare kunne fungere som alle andre.
B.

Kære B.
De tanker, du beskriver, er ikke i sig selv noget, der giver mig anledning til at tænke, at du er psykisk syg. Der er mange unge, der oplever at være i tvivl om, hvem de egentlig er. Man står over for mange vigtige og svære beslutninger i sit liv: hvilken uddannelse skal jeg vælge, hvor vil jeg bo, er jeg parat til at binde mig i et fast forhold, hvad vil jeg egentlig med mit liv osv. Det er store spørgsmål, som kan være overvældende at skulle tage stilling til, og man tvinges ufrivilligt til at stoppe op og tænke over, hvem man er.
Nogle er så heldige, at de ved det lige med det samme, har måske altid vidst det, og måske er der blevet snakket meget om det derhjemme i løbet af deres opvækst. Andre er i tvivl, det er ikke det, der har fyldt deres tanker hidtil, og måske har der aldrig været snakket så meget om den slags derhjemme. Det er derfor spørgsmål, som umiddelbart er svære at svare på. Når du så samtidig af forskellige grunde har brugt megen energi på at have fokus på, hvad andre tænkte og mente om dig og måske endda også brugt meget tid på at leve op til disse forventninger, ja, så har du fået svækket din fornemmelse af, hvem du inderst inde var! Din evne til at udleve dig i handling og adfærd er ikke blevet trænet. Man kan sige, at dit fokus har været rettet udad i stedet for indad, og så er det egentlig ikke så mærkeligt, at du kan føle dig noget fremmedgjort over for dig selv. Prøv derfor at slappe lidt mere af og tænk på det som en besværlig, men naturlig del af din personlige udvikling i forhold til din historie. Fjern fokus fra, at du synes, det er underligt og sygeligt, og flyt det i stedet hen på dig som den, du er: hvad ved du om dig selv? Hvad kan du lide at lave, spise, lytte til? Hvilke holdninger har du til forskellige emner? Hvilken slags mennesker kan du lide at omgås? Hvad gør dig ked af det, glad?
Skriv evt. de ting ned, du finder frem til – og til det, du ikke ved: den eneste måde at finde ud af det på er at prøve dig frem. Når du gør det, vil noget være dejligt og en stor succes, mens andet vil give mindre succesfulde erfaringer. Husk endelig, at det sidste ikke betyder, at du er en fiasko, men at det blot er en måde at lære sine egne grænser og præferencer at kende. Hav tålmodighed med dig selv, og prøv at finde en at snakke med om det.
Held og lykke med det.
Hilsen Suh

Hvordan hjælper jeg mig selv bedst?

Kære Suh
Jeg er som et nytårsforsæt holdt op med at ryge, og indtil videre har jeg ikke røget i 17 dage! Bruger i stedet plaster. Jeg kan dog godt mærke, at min motivation er begyndt at dale lidt, og vil derfor gerne have nogle gode råd til, hvordan jeg hjælper mig selv bedst muligt.
Hilsen Stefan

Kære Stefan
Tillykke med de første 17 dage, det er godt gået!
For det første findes der rigtig mange gode ryge-stop-kurser, som du måske skulle overveje at deltage i. Her får du informationer og personlig vejledning plus den stærke motivations-faktor, at I er flere sammen om et fælles projekt.
Ellers er et godt råd, at du hele tiden holder dig den oprindelige grund til, at du valgte at holde op med at ryge for øje. Skriv det evt. ned og klister det fast til spejlet på badeværelset eller på køleskabet.
Fokuser også på de forbedringer, dit rygestop giver dig i din hverdag, f.eks. bedre kondition, flere penge på lommen, mindre røg-lugt osv. Husk, at du giver afkald på disse fordele, hvis du begynder med at ryge igen. Sørg evt. for at ”forkæle” dig selv her i starten for de penge du sparer, så du oplever den direkte gevinst ved det.
Vær opmærksom på i hvilke situationer du mest savner at ryge, og prøv at undgå dem mest muligt. Hvis det ikke er muligt, så sørg for at forebygge trangen ved at have rigeligt af ”alternativer” med, f.eks. altid en flaske med vand, lidt frugt, små kiks, tyggegummi eller anden sund snack. Sørg hele tiden for at have nem adgang til lidt frugt, nødder eller grøntsager, da din mund sikkert vil savne noget at ”beskæftige” sig med.
Og sidst, men ikke mindst, prøv at glæde dig over hver røgfri dag – at du gjorde det endnu et døgn – i stedet for at fokusere på resten af året med dets udfordringer. Tag en dag ad gangen – så kan du bedre overskue det.
Hilsen Suh

Et kærligt spark bagi

Hej Suh
Jeg har en veninde, der altid taler om alt det, der skal være anderledes i hendes liv. Men hun gør aldrig noget ved det! Det er lidt trættende at høre på i længden, men ud over det kan jeg selvfølgelig være ligeglad. Men er der noget, man kan sige, som én gang for alle kan sætte lidt skub i hende?
Hilsen Veninden

Kære Veninde
Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der netop motiverer dem til at få gjort noget ved tingene. Måske du i første omgang bare skulle prøve at snakke stille og roligt med hende om det? Prøv at dele dine tanker med hende og fortælle hende stille og roligt, at du undrer dig over, hvorfor hun aldrig gør noget ved tingene? Du kan evt. spørge hende, om der er noget, hun har brug for hjælp til for at få ført sine planer ud i livet. Måske hun virkelig gerne vil prøve at sætte handling bag sine ord, men har brug for nogen til at holde hende fast i det? Måske har hun brug for nogen til at udtænke, hvordan hun overvinder evt. praktiske forhindringer? Eller måske har hun bare brug for et solidt, men kærligt veninde-spark bagi?
Brug din intuition og dit kendskab til din veninde, for du ved sikkert, hvordan man bedst trænger igennem til hende med et budskab – om det er på den direkte måde, om det skal være lidt i sjov, eller om det handler om meget forsigtig tilnærmelse af emnet. Men handl blot på din irritation, for så får du selv nemmere ved at være i venskabet – og så længe det gøres i venlig respekt, vil det sikkert kun gøre jeres venskab bedre.
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: