Tove tabte på grund af Bendtsen og KU

– Det er fantastisk ærgerligt. Jeg er meget skuffet, sagde en meget træt Tove Videbæk kl. 1 om natten, da EU-valgresultatet lå klart.– Vi fik 297.000 stemmer og 12,7 pct. – men fik kun ét mandat valgt. Mens Dansk Folkeparti med kun 60 stemmer mere, fik to valgt.
Hele valgaftnen igennem den 7. juni var Tove Videbæk skiftevis inde og ude af EU-parlamentet. Men til sidst lå det klart, at Venstre fik et 3. mandat og Tove Videbæk ikke blev valgt.
Den tidligere stemmesluger i Kristendemokraterne opstillede denne gang til EU-parlamentet på De Konservatives liste. Selv om hun var nr. 5, overhalede hun med et stort personlige stemmetal de andre på listen og kom ind på 2. pladsen efter den tidligere partiformand og vicestatsminister Bendt Bendtsen.

Fremgang i Vestjylland

Men ”Videbæk-effekten var ikke nok” skrev De Bergske Blade, som ellers kunne berette om, at de konservative denne gang ”stormede frem” i Midt og Vestjylland på grund af Videbæk-effekten.
Men partiet led under, at spidskandidaten Bendt Bendten i medierne var udsat for hård kritik for at have modtaget gaver.
– På selve valgdagen havde BT to sider med beskyldninger imod Bendt Bendtsen. Det synes jeg er dårlig presseskik, siger en skuffet Tove Videbæk, som ellers kun har lovord til overs for Bendt Bendtsen.

KU: For kristelig

Det hjalp heller ikke, at Konservativ Ungdom to dage før valget udsendte en pressemeddelelse, hvor de opfordrede til ikke at stemme på Tove Videbæk, fordi de ønskede at få deres egen kandidat valgt. De beskyldte Tove Videbæk for at være for gammel og for kristelig. Selv om Henriette Kjær fra ledelsen af partiet straks gik ud og tog afstand fra KU’ernes politiske selvmål, mener Videbæk, at det har skadet partiet:
– Hvis der er noget, vælgerne ikke bryder sig om, så er det, når der er ballade, strid og spektakel i et parti, siger hun.
– Sagen blev lørdag omtalt på forsiden af Kristeligt Dagblad – og her fremgik det ikke klart, at det bare var KU’erne, der havde begået en fejl, og man havde slet ikke nævnt, at Henriette Kjær tog afstand, beklager Tove Videbæk.
– Ungdomsorganisationer har jo et vist frirum, men to dage før et valg er det nok ikke så smart at begynde på den slags intern strid.
– Det var ærgerligt, for hele vejen gennem valgkampen og indtil få timer før valgstederne lukkede, stod vi til at få to mandater, og i Politiken og andre aviser skrev man, at jeg ville få det andet mandat, siger en skuffet EU-kandidat.
Tove Videbæk havde ellers en historisk chance for som markant kristen politiker at blive valgt til EU-parlamentet.
Noget, der aldrig er lykkedes for hendes tidligere parti, KD, som kun har været støtteparti for de Radikale, og denne gang slet ikke kunne stille op, da det ikke for tiden sidder i Folketinget.
– De lokale valgresultater tyder på, at KD’erne har bakket mig op, og at det i stedet var flere udefra kommende ting, som gjorde, at jeg alligevel ikke blev valgt.
– Det er jo tidligere sket, at en EU-politiker er trådt tilbage, og du jo første suppleant…
– Ja, men jeg håber og tror, at Bendt holder i mange år.
– Hvad med din personlige fremtid? Du sidder jo i Regionsrådet for Midtjylland.
– Ja, men Regionsrådet stiller jeg ikke op til. Det har jeg besluttet før valgkampen. Men jeg er jo stadig medlem frem til valget i november.
– Og hvad så?
– Jeg skal lige have gennemtænkt, hvad jeg nu gør. Men jeg er jo stadig med til at lave udsendelser på KKR/TV og jeg er fortsat formand for Hospice Forum Danmark. Så jeg har sådan set nok at lave.
– Hvad med Folketinget?
– Nu har EU-valget jo fyldt rigtig meget indtil nu. Men jeg vil overveje det hele.

Valgresultatet blev:
Socialdemokraterne 4 (-1)
Venstre 3
Socialistisk Folkeparti 2 (+1)
Dansk Folkeparti 2 (+1)
Konservative 1
Folkebevægelsen 1
De øvrige partier kom ikke ind i EU-parlamentet. Junibevægelsen mistede sit mandat.

PS: Artiklen er skrevet natten til mandag på grund af avisens deadline, da de personlige stemmetal ikke var kendt.