Gud i børnevenlig udformning

Den svenske præst og forfatter Lars Collmar genfortæller i fem bind Bibelen for de små, og første bind er udkommet på dansk.
Jeg-fortælleren er hunden Helga, en efter eget udsagn meget sød og klog puddelhund, som på forunderlig vis pludselig befinder sig i skabelsens paradis, Edens have. Som i Benny Andersens Snøvsen er synsvinklen humoristisk i sin barnlige naivitet. Til gengæld bliver det umiddelbare barnlige perspektiv også lidt belastende, fordi det fastholdes i forklaringen af Gud, som han ret bogstaveligt kommer gående tre-i-en.
Gud er den muntre (fnisende) skaber, der slet ikke kan forestille sig, at noget af det, han har skabt, kan være i stand til at gøre ondt. Slangens fristelse af Eva betragter Gud som et spændende skuespil, lige indtil hun plukker frugten, og Gud på det nærmeste mister besindelsen. Læren af historien bliver, at syndefaldet var en nødvendighed, ellers ville der blive for meget liv, og mennesket ville forblive uoplyst og barnagtigt. Nogle teologer finder formodentlig denne udlægning af ”syndefaldsmyten” i overensstemmelse med rationel tænkning, mens jeg for min del irriteres over humaniseringen af Gud. Bare fordi vi ikke forstår alt, hvad Gud gør og tænker, behøver vi vel ikke servere en ”knastfri” version for børnene.
Det er dejligt, at fantasien giver nyt liv til Bibelens historie, det har resulteret i flere succeshistorier med bl.a. Johannes Møllehave og Sigurd Barret som eksempler, men hvis Gud bliver til i menneskers billede, ændrer denne bøgernes bog (Bibelen) altså karakter og ikke til det bedre.
Josua Christensen

Lars Collmar:
Helga Hund i Paradis
136 sider
148 kr.
ALFA