Obama til jødiske påskemåltid

USA’s præsident, Barack Obama, har også iår fortsat en tradition han har indledt som præsidentkandidat under valgkampagnen for tre år siden – at afholde en ”seder”-aften i sit hjem ved indledningen af den jødiske ”pesach”(påske)-fest mandag aften.Blandt de 16 deltagere til festmåltidet med tilhørende gamle ritualer og sange på hebraisk
var jødiske medlemmer af Det hvide Hus’ stab og personlige venner af Obama.

Denne gestus fra hans side er blevet hilst varmt velkomment i jødiske kredse i USA.

Obama indledte traditionen under sin præsidentkandidat-valgkampagne i 2008, da han hørte, at jødiske medlemmer af hans kampagne-team planlagde at afholde en ”seder”-fest
på et hotel i Pennsylvania. Han besluttede da, i sidste øjeblik, at afholde festen hjemme hos sig med deltagelse af såvel jøder som ikke-jøder.

Traditionen med ”seder” i Det hvide Hus går faktisk helt tilbage til tidl. præsident Bill Clinton i slutningen af 1990’erne.

Den jødiske ”pesach”-fest varer en uge og afholdes til minde om udgangen af Egypten og jødernes udfrielse fra trældom. Den markerer opnåelse af frihed for det jødiske folk. Det er en familiefest, som højtideligholdes af jøder verden over, religiøse såvel som sekulære.

Obamas ”Seder”-middag var i jødisk stil, men ikke strengt ”kosher”. Det hvide Hus’ køkken stod for serveringen, men nogle af gæsterne havde medbragt traditionelle retter. Måltidet omfattede hønsekødssuppe, grydestegt steg og en særlig chokoladekage lavet af bl.a. ”matza”, det usyrede brød som jøderne spiste på deres vej genem ørkenen efter udgangen af Egypten.

På tærsklen til ”pesach”-festen ringede Obama til statsminister Binyamin Netanyau for at ønske ham og Israel en glædelig fest.

Obama har nu også markeret påsken ved en stor højtidelighed i Det Hvide Hus, med deltagelse af kristne ledere fra hele USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen: