IPSICC

– Gud ønsker sig glade børn til Fars Dag

Fars dag er på søndag den 5. juni, og dagen er en god anledning til at vise både sin jordiske og himmelske far, at vi holder af dem.Præst Peter Østergaard Jacobsen er selv far til tre, og han ved, hvilken fars dag-gave, der gør en far allermest glad.

Peter Østergaard Jacobsen er præst ved Sct. Michaelis Kirke i Fredericia. Han synes, at Fars Dag er en god tradition.

– Jeg tror, Gud ønsker sig det samme, som jeg selv gør. Glade børn! siger han.
Peter har stadig en seddel hængende på sit kontor fra en af de foregående fars dage, hvor der står: ”Glædelig fars dag, verdens bedste sportsfar.”
Det er sådan nogle små ting, der betyder noget – små tegn på hengivenhed og kærlighed.
I Peters barndomshjem blev fars dag ikke fejret, for forældrene syntes, at det var noget pjat, og noget som blomsterhandlerne havde fundet på, så de kunne tjene flere penge.
Men den skepsis er ikke ført videre til hans egen familie.
– Det kan da godt være, at det rent faktisk er noget, blomsterhandlerne har fundet på, men det er jo stadig en anledning til at gøre noget godt for hinanden – og den mulighed kan man jo lige så godt benytte sig af, siger han.
Han plejer da også at få en tegning eller en lille gave fra børnene – men det er ikke et must.
– Jeg forventer ikke at få noget, for det kan man jo aldrig vide, om man gør. Så bliver jeg jo også altid overrasket, hvis de så har fundet på et eller andet, siger han.

Den himmelske far

Hver gang der er en anledning til at gøre noget godt for andre mennesker, så er det bare med at gribe den. Og det er det, som fars dag handler om, mener Peter.
– Det er at pleje ens nære relationer – også til Gud, siger han.
– Hver dag er jo en fars dag med Gud. Men vi kan jo bruge denne dag specielt til at huske på at fortælle Gud, at vi elsker ham.
Enhver far vil blive glad for, at børnene henvender sig til ham og viser ham tillid og kærlighed, mener præsten.

Fars dag i kirken?

Men selvom Peter synes, at det er en fin ting at fejre fars dag, så er det en fejring, der hører til i privaten og ikke i kirken.
– Jeg kunne da godt finde på at bruge det på en eller anden måde i prædikenen, men jeg vil heller ikke gøre dagen til mere, end den er. Det er en mulighed for at gøre noget godt for andre – og enhver, mulighed man har for det, skal da benyttes, siger Peter Østergaard Jacobsen.

Fejrer I Fars Dag i jeres familie?

Andria Bentzon, 18 år, Christiansfeld:
Ja, vi fejrer Fars Dag. Mine forældre er lige blevet skilt, så jeg ved ikke helt, hvordan vi gør i år, men det plejer at være sådan, at vi spiser sammen, og så får han en lille gave også.
Vi prøver at gøre det sådan, at det ikke bare er som enhver anden dag. Det vigtigste er, at han får lidt ekstra opmærksomhed og bliver forkælet lidt.
Det er jo en måde at sige tak til sin far på, og det er jo dejligt for ham, at vi gør det.

Jesper Kiil, 15 år, Christiansfeld:
Jep, det gør vi. Vi fejrer både fars og mors dag.
Vi gør det gerne sådan, at far kan få lov til at slappe lidt ekstra af den dag – for eksempel ved at slå græs for ham. Og så får han lov at bestemme, hvad vi skal have til aftensmad.

Det er en tradition i vores familie, og vi giver også en gave – en buket eller noget chokolade. Så vi kan vise, at vi er glade for ham.

Mia Heinsen, 19 år, Haderslev:
Ja, vi fejrer det både for min far og min stedfar.
Vi er tre søskende, der sparer sammen til en gave. Ikke noget stort eller noget vildt, men for eksempel en middag eller noget tøj.
Vi fejrer fars dag, for at vi alle sammen kan vise, at vi holder af hinanden.
Jeg synes, at det er en virkelig god tradition.

Emil Hansen, 16 år, Christiansfeld:
Nej, det gør vi ikke i min familie, og det har vi faktisk aldrig gjort.
Ingen fars dag, og vi fejrer heller ikke mors dag.
Vi har bare ikke lige tradition for at fejre det, så det er jo helt naturligt for os ikke at gøre det.
Det er ikke fordi, der er en særlig årsag til, at vi ikke fejrer fars dag, men det er nok bare ikke lige noget for os.