Gospelstjerne indtog København

En af verdens største gospelstjerner spillede sin første koncert i Danmark for nylig. Kurt Carr & The Kurt Carr Singers leverede et imponerende show.
Kurt Carr har skrevet sange med Stevie Wonder og har vundet flere priser for sine musikalske udfoldelser. Mandag den 1. august var han i København for at give et show med sit eget band, The Kurt Carr Singers.

Med seks studiealbums bag sig og et årelangt samarbejde med nogle af de største amerikanske kunstnere har Kurt Carr (th) gjort sig bemærket i kristen musik og på hitlisterne.

Københavns Kulturcenter danner ramme om showet. Halvanden time før den annoncerede start er der allerede kø ved indgangen. I gangene bag ved scenen er der travlt, og korsangere og folk med headset myldrer rundt mellem hinanden.
Kurt Carrs band går på scenen, og salen bryder ud i huj og skrig, da Kurt Carr som den sidste træder ind på scenen. Med det samme følger en nærmest ærbødig stemning i rummet, mens bandets intro-musik summer i baggrunden. De lægger ud med et nummer i højt tempo, og danseglæden breder sig som en bølge gennem stolerækkerne til tonerne af Kurt Carrs eget nummer Presence Of The Lord.

– I skal bare sige: Yeah!

Kurt Carr styrer bandet med hård hånd. Der er hele tiden fuldstændigt fokus på ham fra bandets og korets side. Midt i nummeret knytter han pludselig hånden, og musik og sang stopper brat. Stilhed og sporadiske klap. Er nummeret færdigt?
Carr ser rundt og smiler. En hurtig bevægelse med hånden og musikken er i gang igen, lige så pludseligt som den stoppede. Det er tydeligt, at her er tale om en gruppe med årevis af professionel erfaring. Og stadigvæk er de enormt afslappede på scenen.
– Måske har nogle af jer aldrig sunget gospel før. Men lad mig give jeg det basale. I skal bare kunne sige: Yeeaah!, siger Carr.
Salen gentager: Yeah!
– Gospel tager mange former. I aften vil vi synge forskellige stilarter af gospel. Nogle af de gamle og nogle af de unge sange.
Alt fra gospeljazz til gospelversioner af kendte klassikere og popsange blandet med Kurt Carrs egne kompositioner er på repertoiret.
– Musik samler folk, som normalt ikke ville komme sammen. Musikken er kraftfuld! Én sang kan få alle i hele verden til at synge den. Derfor synger vi også sange, som ikke er gospel-sange. Måske kender du dem.

Carr, Houston og Wonder

Han præsenterer en af solisterne fra koret, Nikki Potts. Hun træder frem på scenen og synger George Bensons hit-ballade The Greatest Love Of All fra Whitney Houstons debutalbum. Det er en opvisning i kontrol og indlevelse, og det føles som om, publikum sidder på kanten af deres sæder.
Siden firserne har Carr arbejdet sammen med nogle af de helt store kanoner inden for amerikansk gospel- og populærmusik.
Han har været pianist i Andrea Crouch’s band og har arbejdet sammen med bl.a. Kirk Frankling og Stevie Wonder. Kurt Carr er selv klassisk uddannet.
Det får vi også at mærke ganske kort under koncerten, da pianisten midt i et nummer pludselig rejser sig og begynder at danse med sangerne forrest på scenen. Carr tager ubesværet over, der hvor pianisten slap, sætter sig bag ved klaveret og giver den alt, hvad den kan trække.

En ny korsanger?

Pludselig stopper Carr musikken og siger:
– Nu skal jeg lære jer at synge!
Han gentager en simpel melodi nogle gange og salen gentager linjen. Så kommer der en anden-stemme på og nogle andre publikummer tager over. En tredje stemme gives ud, men så får Carr øje på en ung, syngende kvinde blandt publikum.
– Kom herop! Jeg kan lugte en dygtig sanger på en kilometers afstand, siger han med et smil.
Kvinden smiler, og han giver hende mikrofonen. Hun er ikke bange af sig og synger et par strofer, fraserer på fuld kraft.
Han havde ret, ham Carr! Hun synger fantastisk og får publikum med. Så meget endda, at Carrs egne sangere og band spiler øjnene op og smiler til hinanden.
Han hiver endnu en sanger op på scenen og sammen færdiggør de nummeret. Salen eksploderer i pift og skrig.
– Måske har jeg fundet min nye korsanger her, udbryder Kurt Carr.
Klokken er 22.30, og koncerten har været i gang i fire og en halv time inklusiv opvarmningen. Alligevel fortsætter bandet ufortrødent med at spille en række lovsange. Det er rolige ballader, og med dem opfordrer Carr til tilbedelse.
– Det her er det hele værd, pastor, siger Kurt Carr henvendt til præsten i International City Baptist Church, Tony Acheampong. Det er hans søn, Derek, der har arrangeret Kurt Carrs besøg i Danmark.