Tyskland og Israel jager sammen tusinder af nazi-Krigsforbrydere

Tyskland og Israel samarbejder om at finde og retsforfølge tusinder af nazi-krigsforbrydere.Projektet er et follow-up af den nylige dom i Tyskland i sagen mod den 91-årige John (Ivan) Demanjuk, tidligere automobilarbejder i Detroit, der i 2009 blev deporteret fra USA til Tyskland for at blive stillet for retten.

Tidligere havde han siddet fængslet i Israel under en retssag mod ham for at have været krigsforbryderen “Ivan den grusomme”. Han blev udleveret til USA “af mangel på bevis”.

Han havde været vagtmand i kz-lejren Sobibor i Polen, og det var for hans medvirken til mord i dødslejren, at en tysk domstol idømte ham fem års fængsel .

Det var første gang, at anklagemyndigheden var i stand til at domfælde nogen i en Nazi-aera retssag uden direkte bevis for, at den mistænkte havde deltaget i drab.

Der er omking 4000 navne på en liste over mulige tiltalte, men det menes, at blot få af dem stadig er i live, og at mange af dem ikke er i en tilstand til at komme for retten.

For seks uger siden mødtes lederne af Simon Wiesenthal Centret (der jager naziforbrydere. red.) med repræsentanter for tyske retsmyndigheder i Ludwigsburg, nær Stuttgart, for at finde frem til implikationerne af domfældelsen over Demjanjuk i den fortsatte kamp for at bringe tidligere nazister for retten.

Lederen af Wiesenthal Centrets Jerusalem-kontor, Efraim Zuroff – også betegnet som “den sidste nazijæger” – siger, at “dette er en prøve på det tyske retssystem for at konstatere, om det kan fremme sager på en passende måde, således at disse kan fortsætte”.