Palestinenserne ser intet fremskridt – vil afbryde samtaler med israelerne

Fem gange har palestinensere og israelere mødtes i Amman for at prøve at finde en formel til at genstarte direkte fredsforhandlinger, men parterne er ikke kommet nogen vegne, og nu siger palestinenerne at ud fra deres standpunkt er det slut med disse indledende samtaler – fordi Israel ikke har klargjort dets stilling angående grænserne for en palestinensisk stat.Ifølge diplomatiske kilder der har forbindelse med “Kvartetten” (omfattende USA, FN, Rusland og EU), hænger de seneste bestræbelser på at forhindre et sammenbrud af samtalerne i en meget tynd tråd.

Under jordanske auspicer har statsminister Binyamin Netanyahus udsending til samtalerne, Isaac Molho haft endnu en samtale med den palestinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat. Men mødet var resultatløst

Efter mødet fremsætte den jordanske udenrigsminister, Nasser Judeh, en udtalelse, hvori han gjorde sit bedste for ikke at sige, at drøftelserne var i dødvande.

Han sagde:

– Resultateat af drøftelerne vurderes nu, og der vil være rådslagninger med Israel, palestinenserne og medlemmer af “Kvartetten” om en fremtidig kurs.

Inden det sidste møde mellem Molho og Erekat havde præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas en samtale i Amman med kong Abdullah og sagde til denne, at fra hans standpunkt havde drøftelserne med israelerne haft deres løb uden resultat, og at israelerne havde afvist at anerkende grænserne for en palestinensisk stat.

Men, havde Abbas tilføjet, hvis der var en ændring, var der ikke noget, der ville forhindre en genoptagelse af drøftelserne.

Abbas sagde, at han ville rådføre sig med sine arabiske allierede i næste uge om, hvordan man kan komme videre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En palestinensisk udvandring vil koste Abbas international sympati på et tidspunkt, da han søger verdensomspændende anerkendelse af en palestinensisk stat på Vestbred-området, Gaza-striben og Øst-Jerusalem.

Netanyahu siger, at alt skal drøftes i samtalerne, og han insisterer på, at han er seriøs med at nå til en ordning inden årets udgang.

Palestinensere og israelere på befolknngsniveau er trætte over, at der efter så lang tids forløb endnu ikke kan skimtes et håb om tilnærmelse mellem de to sider. Alle ved, at der der skal to til tango – men hvem er partneren?


Artiklen fortsætter efter annoncen: