Back to basis

FC København havde engang en dygtig, men dødkedelig svensk træner, som har mindet mig om noget vigtigt i livet med Gud.
Ja, jeg indrømmer det: Jeg har, siden jeg begyndte at interessere mig for fodbold, holdt med FCK. Det var ikke helt normalt, for selv om jeg blev født i København, så voksede jeg op i Jylland, hvor jeg boede hele min barndom. Så det krævede nogle gange nogle længere forklaringer – og kampe – at holde fast i mit yndlingshold.
Nu taler jeg nok mest til de fodboldtossede mænd her, men for mig, så er ens favoritklub ikke altid noget, man vælger. Det er som at blive valgt. Pludselig er kærligheden der bare, og man må give efter! Det er næsten som rigtig kærlighed…!

Nå, men man kan vist roligt sige, at FCK havde syv magre år to år efter, at klubben var blevet dannet i 1992. Den ene fiasko afløste den anden, og trods stort spillerpotentiale, så udeblev resultaterne. Bortset fra nogle vigtige sejre over Brøndby og en pokaltriumf, så var det ikke imponerende. Det ændrede sig i 2001, da FCK vandt Danmarksmesterskabet med træneren Roy Hodgson ved roret. Han smuttede dog hurtigt igen, da han fik et økonomisk godt tilbud fra Udinese i Italien. Og så skete det: Vi fik en svensk træner. Det var Hans Backe.

Og han skabte resultater. Det var selvfølgelig dejligt, men jeg var ikke så vild med ham. For når han blev interviewet efter kampen, så mumlede han et eller andet på svensk, som ingen rigtig forstod – og hvis man havde forstået det, så havde det ikke gjort sagen bedre. Det var så forudsigeligt og dødkedeligt. Han sagde altid det samme, og det var irriterende, synes jeg.
De gange hvor spillet ikke fungerede, så sagde han altid: Back to basis (på svensk). Men det forstod jeg til gengæld godt. Der måtte være en grundstruktur i spillet, hvis man skulle have succes. Det giver mening.

Senere er jeg blevet mindet om, at det samme gælder i livet med Gud. Nogle gange kan man blive så forvirret over teologiske spørgsmål og hverdagens problemer, at man glemmer basis. Hvad er basis i dit forhold til Gud? Jeg kan give dig et par forslag: Gud elsker dig uanset hvad og hvordan, og du er skabt, fordi Gud vil noget med dig. Du er en del af en stor mission, som handler om at sprede Guds rige på hele jorden. Til at udføre det har Jesus først fået al magten, og så har han givet den til sine disciple – dig.