Foran krigen ingen ønsker – mellem Israel og Hamas i Gaza?

For fjerde dag i træk fortsætter krigshandlinger mellem Israel og bevæbnede palestinensiske grupper i Gaza-striben, og der meldes nu om mindst 15 dræbte i Gaza.Det er den værste optrapning af den betændte situation i over et år, og det er gået hårdt ud over begge sider. På israelsk hold betegnes tilstanden som næsten uudholdelig, og mange frygter, at ny krig nu forestår mellem Israel på den ene side og Hamas og andre terroristgrupper i Gaza på den anden – en krig ingen ønsker, men som synes stadig mere uundgåelig i takt med eskaleringen.

Alle ved., at det er let at starte en krig. Vanskeligheden er, hvordan man kan gøre slut på den.

Voldshandlingerne begyndte fredag eftermiddag, da det israelske luftvåben ramte en bil i Gaza og dræbte Zuhai Qaisi, leder af den Folkelige Modstandskomite (PRC) og en anden top-terrorist, som fornylig blev løsladt i krigsfangeudvekslingen med den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit.

Ifølge en israelsk militær talsmand skulle Qaisis bil bombes på grund af efterretninger om, at han havde planlagt et stort terroristangreb ved den israelsk-egyptiske grænse i stil med det, PCR udførte sidste sommer, hvorved otte israelere blev dræbt

Da det israelske militær besluttede at gå til aktion mod Qaisi, vidste det, hvad det gik ind til. Israe- lerne forudså, at omkring 100 raketter ville blive afskudt mod Israel hver dag under en ny voldsrunde, som ville komme til udbrud.

Dette var en pris, som regeringen mente, den kunne betale.Man ville forpurre Qaisis plan om at udføre et planlagt angreb. Det gik som ventet – fra Gaza blev der svaret igen med en regn af raketter mod det sydlige Israel, som fik over 200.000 skolebørn til at blive tvunget til at holde sig hjemme – mens andre israelere blev lettere såret, da de flygtede til tilflugtsrum efter at alarmen “rød farve” lydt.

Nogle israelere blev såret ved en bilulykke, forårsaget af panik.

Siden er non-stop raketsalver blevet affyret mod Israel fra Gaza, efterfulgt af israelske krigflys angreb mod terroristceller i Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Rød farve”alarmen lød idag over Sderot-området, og der var også raketangreb mod Ashkelon og Beershaba.

Over en million israelere har været og er stadig i farezonen, mens israelske politikere og militærledere overvejer situationen.

Egypten
Vicegeneralsekretæren for “Islamisk Jihad”, Ziad a-Nahala. Benægter afviser forlydender om, at Egypten prøver at forhandle om en våbenhvile med militsgrupper i Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Israel er aggressoren, så det må standse ilden først, siger han. Derefter vil vi vurdere situationen og beslutte os om en våbenhvile.

Verdensmedierne partiske?

Interessant er det at følge, hvordan verdensmedierne dækker situationen. Det britiske BBC-tv selskab, der når til de fjerneste dele af jorden, oplyser blot kort, at israelske fly har bombet i Gaza-srtriben – men ikke hvorfor. Det må seerne så gætte sig til.

Og bladet “International Herald Tribune”, som også når vidt omkring, skriver på forsiden om begravelsen af Qaissi – dræbt af israelske fly. Men der stod intet om baggrunden for flyangrebet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: