TV2-debat om homo-vielser

Kirkeminister Manu Sareen indrømmede, at han ikke forstår den kirkelige højrefløj, da han blev udfordret i en debat i ”Go’ Morgen Danmark” i TV2 af sognepræst Jesper Oehlenschläger.Kirkeministerens bestræbelser på at ligestille homo- og heteroseksuelle par-forhold blev fredag den 16. februar udfordret af præsten Jesper Oehlenschläger i Go’Morgen Danmark.

Jesper Oehlenschläger er sognepræst i Karlsunde Strandkirke og tidl. formand for Dansk Oase.

Den 35-årige Jesper Oehlenschläger er sognepræst i Karlsunde Strandkirke og har fungeret som præst i DR-kirken. Han er tidl. formand for Dansk Oase.
Go’morgen Danmarks vært, Mikkel Beha Erichsen, bød velkommen til ”præsten, som hver morgen beder om Guds kærlighed”.
– Skal den kærlighed ikke gives videre til alle andre mennesker? spurgte programværten.
– Gud elsker alle mennesker uanset etnisk baggrund og seksuel orientering. Der er også nogle homofile, som kommer i Karlslunde Strandkirke. Men spørgsmålet er, om vi skal velsigne alle samlivsformer, svarede Jesper Oehlenschläger.

Bibelen er klart imod

Karlslunde-præsten afviser at vie homoseksuelle par, fordi Bibelen er klart imod. Også menighedsrådet i Karlslunde Strandkirke vil modsætte sig vielse af homofile i kirken.
Programværten spurgte kirkeministeren, om han ikke skulle sætte præster som Oehlenschläger på plads.
Det afviste Kirke- og Ligestillingsminister Manu Sareen. Men samtidig fastslog han i interviewet, at man skal have lov til at blive gift i sin egen kirke, uanset hvad præsten mener.
Manu Sareen erkendte, at han ikke forstod holdningen i den såkaldt kirkelige højrefløj.
– Det er her, man finder en koncentration af folk, der afviser kvindelige præster, samt vielse af fraskilte og homofile. Jeg skal ikke gøre mig klog på det, der står i Bibelen. Men bekendelsesskrifterne skal fortolkes i tiden, sagde Sareen.

Vil ikke fyre præster

Ligestillings- og Kirkeminister Manu Sareen (Radikale) lovede ikke at fyre præster, der er imod homo-vielser.

Jesper Oehlenschläger mener, at visse principper, fx når det gælder at slå ihjel, ikke har ændret sig siden bekendelsesskrifterne blev til for 500 år siden.
– Der mangler et bibelsk grundlag for vielse af homofile, og selv ikke-højrefløjspræster er imod, fastslog han.
Kirkeministeren reagerede skarpt på sammenligningen med mord, som han betegnede som overkill i sammenhængen.
Han vil ikke fyre præster for at nægte at foretage homo-vielser.
– Der er plads til os alle sammen, forsikrede Manu Sareen.

Lokal forhandling

Det bliver op til menighedsrådene, om de vil ansætte en præst, der ikke vil vie homofile.
Kirkeministeriet har nægtet at give det øvrige kirkepersonale samme mulighed for fritagelse af samvittighedsgrunde som præsterne får. Man mener, det er præsten alene, der har det teologiske ansvar. Hvis personalet skal fritages, skal det forhandles med det lokale menighedsråd.
Kirkeministeren regner med, at homofile skal kunne blive viet i Folkekirken fra juni, selv om hver tredje præst er imod denne ordning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: