Glædelig Påske

Af Henrik Nygaard Andersen. Sognepræst i Nybøl,
Cand.mag. i dansk og idéhistorie.Hvordan oplever vi Kristi opstandelse? Enten er den fortidshistorie, eller også er den blevet virkelighed for dig.

Henrik Nygaard Andersen

Er det en virkelig opstandelse for dig, så har du en forståelse, som gør alting anderledes hos dig. Du har fået en ny dimension i din tilværelse. I det øjeblik det bliver dit, så får du et nyt syn på livet. Det sætter døden et andet sted end før og borttager væsentlige begrænsninger i dit syn på tilværelsen. En reevaluering af, hvad tilværelsen er.

Et dødt menneske er blevet levende! Det menneske har ikke bare været klinisk død i nogle minutter, men det er blevet slået ihjel på en bestialsk måde og har været død i dagevis. Det kan være vanskeligt at billedgive opstandelsen, så man kan forstå, at den virkelig har fundet sted. Vi kan lave et billede af Jesu fødsel julenat, Jesus på æslet Palmesøndag og Jesu korsfæstelse Langfredag. Men Påskedag er det som om, vi skal bryde ind i en verden, som vi ikke er vant til at skildre med jordiske termer.

Billeder på opstandelsen bruges dog ofte. Det kan være billeder af foråret eller sommeren, men intet billede yder denne begivenhed den fulde retfærdighed. Hvis du vil forstå det mirakel, så skal du forstå, at det er et dødt menneske, som bliver kaldt til live igen. Det er noget som vi ikke kan forstå inden for vores forståelseshorisont eller rationelle verden.

Påskemaleri af Peer Laigaard.

Du kommer på besøg i verden 70-80 år, og du ser, oplever og forstår verden på en måde, som ingen andre vil gøre. Dette er dog ikke hele sandheden, for da dæmrer det for dig, at der er noget mere end blot 70-80 år her på jorden. Hvad er livet? Jeg bliver født, gift, får måske børn, uddannelse, og møder andre mennesker… Hvad er det for en oplevelse, besøget i verden giver os? Vi kommer på besøg, og på et tidspunkt må vi forlade livet igen.
Jesus Kristus har været på besøg i verden, døde, men kom igen! Han stod op fra de døde. Med ham forstår jeg, at det ikke er hele sandheden, som jeg har oplevet, men at der er en større sandhed, og det er også sandheden om dig og mig.
Troen på Jesu Kristi opstandelse kan ændre forståelsen af, hvem du er, og hvad dine muligheder er. Det er livsforvandlende på flere måder, og grænsesprængende for os, der er låst fast i denne verdens optik. Troen på Jesu død og opstandelse giver en ny indsigt.

Vi læser om en begivenhed, som fandt sted for mange år siden i historisk tid, og den, som ikke tror på det, siger, at det er de kristnes historie. Er denne historie blevet en del af mig inden i, eller er den bare noget, jeg kan tage stilling til historisk? Der skete noget en gang, og sker der også noget i dig i dag, så er den begivenhed også gået ind hos dig. Kan du sige: ”Det der tror jeg på”. Det er sandt, og det er den basale sandhed i kristendommen, som sætter skel mellem liv og død. Hvis du vinder 40 mio. i Lotto, så går du ikke hen i banken for at hæve dem, hvis du ikke tror på det. Tror du derimod på det, har du vundet dem, før du hæver dem i banken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Find et billede ved din kirke eller et andet sted, som kan hjælpe dig til at fastholde, at når du ser på dette, så ved du, at du har besluttet, at Jesu opstandelse er en del af dig. Vi fejrer, at døden døde påskedag – den er stadig det, der slutter vores jordiske liv, men den er ikke længere det endelige.
Herren er opstanden, ja Herren er sandelig opstanden.