Gospel gør godt – både hjemme og ude

Gospel betyder evangelium – det glædelige budskab. I Danmark er der 150 gospelkor med 6-7.000 sangere. Nogle af korene, blandt andet Gospel d’Light vil sprede glæde både i Danmark og senere blandt egyptiske børnearbejdere i forbindelse med Gospel Aid den 16. juni. – I gospel er jeg allertættest på Gud. Det var faktisk gennem gospel, at jeg lærte Gud at kende, fortæller Christel Werenskiold.
Den 16. juni vil gospelkor fra hele landet sprede sang og det glade budskab om evangeliet i København. Overskuddet fra arrangementet ’Gospel Aid’ går til Danmissions indsats for børnearbejdere i Egypten.

Gospel omvendte ateist

Christel Werenskiold fandt Gud gennem gospel.

– Jeg begyndte at synge i gospelkor for nogle år siden. Efter et par år begyndte ordene i sangene at betyde noget for mig, og stille og roligt blev det til mere end ord.
Gennem gospelmusikken mærkede jeg Guds nærvær og hans kærlighed. Det er som en sansning i kroppen, man ikke rationelt kan forklare og argumentere imod.
Tidligere var jeg overbevist ateist. Og i søndags blev jeg så konfirmeret – i en alder af 46 år, fortæller Christel Werenskiold.

Gospel i Københavns S-togsstationer 16. juni

Christel Werenskiold synger i The Gospel Choir. Og hun er en af de mange gospelsangere fra hele landet, som mødes i København 16. juni for at give koncerter på gader, hospitaler, virksomheder, S-togsstationer og til slut i byens domkirke.
Arrangementet hedder Gospel Aid, og overskuddet går til Danmissions hjælp til børnearbejdere i Egypten.

Gospel Aid for børne-arbejdere i Egypten

Gospel Aid skaffer penge dels fra sponsorer, som har købt koncerterne for at sprede liv og glæde ved deres butik eller arbejdsplads, dels fra en stor markedsplads på Vor Frue Plads foran Københavns Domkirke.
Her er der salg af Danmissions pureste genbrugsguld: tøj, tasker, sko, smykker og møbler. Men man kan også købe en god kop kaffe, suppe, pandekage eller is i den hyggelige cafe og imens nyde live gospelmusik fra den scene, der er sat op i anledning af Gospel Aid.
Gospel Aid er det første af sin art i Danmark og er kommet i stand som et samarbejde mellem Danmission og gospelkirken The Gospel Fellowship, hvor Christel Werenskiold også er med.

Vil dele glæden fra Gud

Hans Christian Jochimsen er musikalsk leder af Gospel Aid og kaldes Danmarks ukronede gospel-konge. Han er korleder, men har også skrevet tekst og musik til over 200 gospelsange.
Han var med til at tage initiativet til Gospel Aid, fordi han ønsker at dele ud af den glæde, energi og kraft, som gospel giver – en energi, som i år kommer udsatte børn i Egypten til gavn.

Gospel hjalp slaverne

– De ting, vi søger som mennesker, bliver adresseret i gospelmusikken. Vi synger om smerte og håbløshed, men også om håb for fremtiden, glæden ved livet og om tilliden til Gud. Det håb kan vi give videre både til dem, der hører vores koncerter, og til de udsatte børn i Egypten, siger Hans Christian Jochimsen.
Christel Werenskiold er med i Gospel Aid netop for at være med til at sprede budskabet om håb og Guds kærlighed.
– Gospel har rødder tilbage i slaveriet, hvor sangene hjalp slaverne til at bygge fællesskab og til at komme nærmere det guddommelige. På samme måde kan gospel i dag være med til at bygge fællesskaber og bringe os nærmere Gud – både når livet er let, og når det kan virke håbløst, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere og flere danskere bliver grebet af gospel. Her er det koret Gospel d’Light.
Foto: Allan Klüver.
Kan røre folks hjerter

– Samtidig med at Gospel Aid giver håb til børnearbejdere i Egypten, giver vi danskere chancen for at få en oplevelse, som de måske ikke har fået før – en oplevelse, som måske rører deres hjerter, som det har rørt mit.
Så Gospel Aid er da en langt bedre måde at samle penge ind på, end ved bare at ringe på folks dør, mener Christel Werenskiold.

Styrker fællesskabet

Mark Lewis er metodistpræst ved Jerusalemkirken i København og har interviewet flere hundrede gospelsangere til sin ph.d.-afhandling om gospelbevægelsen i Danmark. Hans undersøgelse bekræfter, at gospel kan være med til at styrke det kristne fællesskab.
– Gospel er med til at skabe et nyt og overraskende udtryk for det kristne budskab, men grundlæggende er det det samme budskab, som kirken generelt forkynder.
Derfor har gospel en mission. Mange gospelsangere – også dem der ikke er aktivt kristne – bliver følelsesmæssigt berørt af det kristne udtryk i gospel. Man kan opleve, at tårerne triller ned ad kinderne på en ateist, når musikken rammer noget inderligt.
Er man i København 16. juni, så er der god grund til at kigge forbi Vor Frue Plads – enten i dagens løb eller når gospelsangerne får taget til at lette på domkirken ved aftenens store støttekoncert.

Gospel fakta
O, happy day
Gospel har rødder i negro spirituals, som var slavernes musik. Og velsignelse til den fattige, frihed til den fangne og hvile til den trætte er da også traditionelt essensen i teksterne. Trangen til frihed kan høres i musikken, hvor der både improviseres og eksperimenteres med toner og harmonier.
Ofte ændrer man velkendte salmer – og ofte overlever gospelversionen, mens den oprindelige salme bliver glemt. ”O, happy day” fra 1967 er et eksempel på en levedygtig omskrivning af en gammel salme.
Men gospel appellerer også til moderne velfærdsmenneskers hverdag – og får flere i kirke.
The Gospel Fellowship er en gospelkirke, der blev stiftet i 2009. Gudstjenesterne præges af gospelmusik. The Gospel Fellowship støtter projektet Gospel Aid og dermed Danmissions indsats for egyptiske børnearbejdere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:12-årige Yasmine er en af de egyptiske børnearbejdere, som får gavn af Gospel Aid. Overskuddet går til Danmissions projekt i Egypten. Foto: Flemming Weiss Andersen
Hjælper Yasmine

Karkluden i Yasmines spinkle hånd kæmper med den genstridige bageplade. Den 12-årige pige arbejder 4 timer i bageriet hver eftermiddag for at kunne tage en tikrone med hjem til familien. Alligevel må hun siges at være heldig stillet.
Man anslår, at der er 3,7 millioner børnearbejdere under 14 år i Egypten. Ofte knokler de mange timer om dagen under usle forhold, måske med farligt arbejdsmiljø eller korporlig afstraffelse. Mange kommer aldrig i skole eller dropper ud – hvert sjette egyptiske barn går ikke i skole, og næsten halvdelen af befolkningen kan hverken læse eller skrive!

Bageriet er med i kirkens projekt

Yasmine skal stadig arbejde for at være med til at forsørge sin familie. Men nu er hun med i kirkens projekt for børnearbejdere, så hun går i skole om formiddagen og arbejder under ordnede forhold om eftermiddagen i bageriet, som er en del af projektet.
Yasmine er også kommet med i en børneklub. Her leger børnene og får lektiehjælp, men de lærer også om rettigheder. Fx at deres arbejdsgiver ikke må slå, at de ikke skal arbejde alle ugens 7 dage, at de skal have tid til at sove – at de har ret til et værdigt liv her og nu og i fremtiden.
Så derfor må Yasmine siges at være heldig stillet – selvom hun er nødt til at arbejde.
Overskuddet fra Gospel Aid går til at hjælpe egyptiske børnearbejdere som Yasmine.


Artiklen fortsætter efter annoncen: