Korrekturlæser skriver musical om kristen kvinde

Udfordringens korrekturlæser, cand. mag og organist Krista Revsbech, har skrevet tekst og musik til en lokalhistorisk musical om Christina Friederica, hvis 200-års dødsdag netop nu markeres i Brødremenighedens by Christiansfeld.Kammerherren, Christian Friedrich von Holstein, var ikke noget at samle på. Han var utro og smed om sig med penge. Men hans frue, Christina Friederica var from – og styrtende rig.

Krista Revsbech har skrevet musicalen om adelskvinden Christina Frederica.

Krista Revsbech beskriver i musicalen, hvordan man finder ud til den fredede have Christinero uden for Christiansfeld. Den anlagde Christina Friederica for at bede og meditere alene. Det er en af de første præromantiske haver i Danmark.
For det meste boede fruen alene på Favrvraagaard. Men ind imellem kom den troløse husbond hjem, enten for at gå på jagt eller for at slå hustruen for penge.

Næsten-kongelig affære

Ægteparret Christina Frederica og Christian Friedrich von Holstein var kusine og fætter. De boede en tid i København og nød de kongeliges gunst.
Senere, i forbindelse med udrensningen efter processen mod Struense, faldt også kammerherren i unåde, og ægteparret måtte forlade hovedstaden.
Christina Friederica valgte at slå sig ned uden for Christiansfeld, fordi hun var betaget af Brødremenigheden og den tyske grev Zinzendorfs inderlige salmer.

Et skud i den mørke nat

Handlingen i musicalen følger Dagmar Classen-Smidths skønlitterære skildring (romanen ”Skyggen til Favraahof”, 1904), som går tæt på personlighederne og giver mulighed for indlevelse. Her skildres, hvordan det en dag gik galt. Husherren var kommet hjem fra en af sine mange rejser – var det også denne gang for at gå på jagt?
Faktisk gjaldt husherrens ’jagt’ denne gang fruens kammerpige, den smukke Erdmuth. Det kom til at koste pigens forlovede, skriveren Gustav Renatus, livet. Herefter forsvandt Christian Friedrich ud af billedet.
Centralt i musicalen står beskrivelsen af den unge mands død og morderens videre skæbne i sangen ’Et skud i den mørke nat’. Dette nummer fremføres for fuld udblæsning med påtrængende tromme-rytmer, der skal illustrere herremandens fredløse flakken efter den fuldførte ugerning.

Medlem af Brødremenigheden

Hæftet med tekster og musik til musicalen om Christina Frederica er udgivet med støtte fra Kolding Kommune. I musicalen indgår N.L. Zinzendorfs salme ’Bliv forenet alle hjerter’ for at understrege den fromme frues tilknytning til Brødremenigheden.

Christina Friederica fortsatte sit tilbagetrukne liv på Favrvraagaard efter mandens forsvinden. Hun tilbragte megen tid i sin anlagte have, Christinero, og var stærkt engageret i Brødremenigheden i Christiansfeld.
Som regel lod Christina Friederica sig transportere i bærestol. En model af denne bærestol bringer en sortklædt og tilsløret ældre kvinde ind i salen under forestillingen. Det er denne kvinde, som er fortælleren i musicalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp til fattige og syge

I god tid før sin død skrev Christiana Friederica et udførligt testamente. Hendes store formue skulle dels sikre de ansatte på gården resten af livet, dels gå til bl.a. opførelse af et sygehus i Haderslev for egnens fattige og gamle.
Brødremenigheden arvede gården, og præsten i Tyrstrup sogn nød også godt af hendes gavmildhed.

Efter Jesu eksempel

– Jeg er meget betaget af Christina Friederica og synes, at hun har meget at lære os. Derfor skrev jeg musicalen ”Fru Christine til Favervrågård”. Her lyder et af korversene:
”Hjælpe din næste og tilgive andre, ja, efter Jesu eksempel at vandre, lærer du det, når i ensomme stunder du over Biblens beretninger grunder?”, fortæller Krista Revsbech.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Christina Friedericas dramatiske liv er beskrevet i Ellen Hansens ’Christina Friederica von Holstein’ og i Henri Nissens ’Hjerternes By Christiansfeld’.
I bogen ’Christina Friedericas Romantiske have’ beskriver Bente Schultz-Petersen parkanlægget Christinero, som kammerherreinden anlagde for at bede og meditere. Det var en af de første romantiske haver i Danmark, og haven besøges fortsat af mange turister.
Ellen Hansen optræder også i musicalen som fortælleren, den gamle frue. Hun er klædt helt i sort og har ansigtet dækket med et slør.

(Musicalen opføres den 15. og 16. juni i Søstrehusets Korsal i Christiansfeld. De medvirkende er Brødremenighedens Kirkekor, Tyrstrup-Hjerndrups Søndagskor, KorNor og Aller-Fjelstrup Sognekor).