Terapeut: ’Ikke alle børn nyder at svælge i blod’

Både børn og voksne fascineres af gru og uhygge. Og måske tilbyder oktoberfesten Halloween noget, som mangler i kirkens Allehelgensfejring. Men vi må respektere børns grænser.Splatterfilm, spøgelser og bloddryppende pynt præger reklamerne i denne tid. Det er blevet populært at fejre Halloween i Danmark.

Bente Fischer-Nielsen

– Børn og voksne har altid været fascineret af spøgelseshistorier og grufulde fortællinger, siger terapeut Bente Fischer-Nielsen.
Hun mener, at Halloween giver børn mulighed for at arbejde med temaer som død og ondskab, der ikke er en del af deres dagligdag. Men ikke alle børn er ens – og voksne bør respektere børnenes grænser.

Kirken er god til sorgen

Stadig flere danskere går nu i kirke Allehelgens søndag, som falder i ugen efter Halloween. Det skyldes bl.a., at man på denne søndag oplæser navnene på de afdøde fra sognet i det forløbne år. Kirkegangen på Allehelgens søndag nærmer sig niveauet for juleaften flere steder. Men alligevel er kirkernes Allehelgen mest for voksne.

Børn tænker over døden

I forbindelse med Allehelgensfejringen er det oplagt at give børnene nogle tilbud i kirken, hvor de bliver taget alvorligt i deres sorg.
– Børn har også behov for at forholde sig eksistentielt til døden. Og mange af de forældre, pædagoger og lærere, som børnene møder til dagligt, har det ikke altid let med det emne, mener Bente Fischer-Nielsen.

Uhygge og fest

Det er positivt, at folk søger kirken for at mindes deres døde. Mange oplever, at der bliver sat ord på deres sorg, og at kirken er et godt sted at komme, når man sørger og savner.
Men når det gælder Halloween, handler det mere om at dyrke uhyggen og holde en fest, siger Bente Fischer-Nielsen. Ligesom andre terapeuter hjælper hun mennesker med at sætte ord på det, man ellers har svært ved at tale om.