Sandheden lige på og hårdt

Dan Conrad vidste ikke, at han kunne rappe. I løbet af få år har han udgivet et hiphop album, og vil nu rappe om, hvem Jesus er, for både kristne og ikke-kristne.Efter nogle rodede teenage-år, hvor Dan Conrad hang ud med ”de forkerte” venner, fik han fat i Det Nye Testamente fra en i sin HF-klasse. Nu rapper han kompromisløst om Jesus.

Dan Conrad ønsker, at mennesker skal høre sandheden om Jesus Kristus. De tre fingre symboliserer Guds treenighed.

– Man skulle jo ligesom modbevise det på en eller anden måde, forklarer han om det Nye Testamente, han havde fået fra en pige i sin HF-klasse, som kom i Indre Missions Ungdom.
Men han blev mere og mere draget af det der stod, og da han var færdig med at læse det, gik han ned og købte resten af Bibelen, som han læste lige fra 1. Mosebog til Åbenbaringen. Især Bjergprædiken fangede ham.
Men Dan Conrads liv kunne også have taget en anden drejning. Han hang ud med lidt ældre venner, som drak og tog stoffer. Dan var sammen med dem, men tog aldrig selv noget eller drak. Han havde ikke lyst, forklarer han.

Tyveri i banken

– En dag tog jeg ned i banken med en af mine venner, som ikke havde noget arbejde og aldrig havde haft det.
Da han prøvede at hæve i automaten udenfor, slugte den hans dankort. Vennen bad Dan om at vente udenfor og gik derefter ind.
– Jeg så, at automaten udenfor pludselig bare slukkede, så jeg gik ind og fortalte ham det. Han kiggede bare på mig og skyndte sig ud! Jeg tænkte, at det var mærkeligt, men han havde nok fået et nej til at kunne få flere penge.
Dan fulgte med ham over til den anden ende af Albertslund-centret. Der fortæller vennen ham, at han har stjålet en pung inde i banken.
– Så er du godt nok også en idiot, tænker jeg. Det er lige som at lave et røveri på en politistation!
Det ender med, at politiet leder efter Dan, fordi de mente, han var en del af tyveriet. De finder ham, og han forklarer dem historien.
– Så sidder der 8 politibetjente, og to var kampklædte, klar til en manøvre, men det vidste jeg jo ikke, fortæller han om det lidt overrumplende møde med politiet.
Efter den episode begyndte han at tænke over, hvem det var, han hang ud med, og hvordan det påvirkede ham.
– Det førte ikke noget godt med sig. De tog også stoffer og hash. Jeg tog aldrig noget og har ikke engang prøvet at ryge før.
Hans forældre havde begge haft problemer med alkohol, så det var med til at holde Dan fra at gøre det.
Dan brød kontakten med vennerne fra dengang, men hilser stadig på dem, når han møder dem.

Læste alle de hellige bøger

Han fortsatte den store interesse for Bibelen:
– Når jeg læste Bibelen, kunne jeg se, at der var små ting, som var forudbestemt om Jesus. Det gav god mening. Det blev åbenbaret for mig, og så blev jeg fuldstændig draget af det!
Han blev så interesseret i de forskellige religioners hellige bøger, at han købte og læste dem alle.
– Jeg skulle bare lære og forstå, hvad det hele betød, og hvordan det hang sammen.
Han spurgte sine muslimske venner om nogle ting, men han fik aldrig klare svar. Han syntes, de snakkede udenom.
– Det var vigtigt for mig at vide, hvad sandheden var. Når de bare svarede at ”Allah ved bedst”, så var det ikke nok for mig.
Samtidig følte han, at det var vigtigt at vide, hvad der stod i Koranen, når han skulle snakke med muslimerne.

Vidste ikke noget om bøn

Men den store viden blev langsomt til arrogance.
– På et tidspunkt fik jeg en følelse af at være bedre end andre, for nu vidste jeg jo en masse ting. Samtidigt følte jeg også, at Gud hamrede mig ned i jorden igen for at forme mig, som Han ønskede, at jeg skulle være.
Dan Conrad havde læst hele Bibelen, men han havde aldrig bedt til Gud før. Det vidste han ikke noget om, og han havde brug for at vokse i det.
Stille og roligt ændrede han sin hverdag. I dag, 10 år senere, er han 28 år og beder til Gud og lever med ham i hverdagen.

Troede ikke, han kunne rappe

At Dan Conrad nu har udgivet sit første hiphop-album, var ikke noget, han havde set komme, trods hans store interesse for hiphop. Det er kun to et halvt år siden, at han selv begyndte at rappe.
– Jeg har altid troet, at jeg ikke kunne rappe. Men alle mine komfirmationspenge blev brugt på hiphop-cd’er og en Playstation 1 – det er mange år siden, smiler han.
Dan og hans venner begyndte at skrive hiphop-tekster, og han kunne se, at han havde talent for at skrive.
Han fik kontakt til Thomas Friis fra lovsangsbandet ’Light Up Lion’, og Friis fortalte Refleks Musik om Dans musik. Kort tid efter indspillede han en plade med titlen ’Gadesalmer’ (se anmeldelse).

Kristen hiphop

– Det hele er blevet givet til mig. Jeg har ikke løftet en finger. Der er masser af arbejde foran os, siger han.
Han vil gøre kristen hiphop større, men:
– Det er altid rock eller lovsang på kristne events, så det er svært at komme ind. Vi har fået en platform i en kultur, hvor der er brug for det. Vi er blevet Guds talerør, og vi må være tålmodige, siger han.
Teksterne er vigtige, når han kommunikerer i musikken:
– Mine tekster er rå. Måske nogle gange til voksne. De er ærlige, og det er Evangeliet helt ind til benet. Der er også en del teologi i det, forklarer Conrad, men understreger:
– Det vigtigste er, at Kristus er i centrum. Alt andet er fuldstændigt underordnet, siger han, men teksterne handler også om alt, livet har at byde på.
Han ønsker at skabe et fundament for kristen hiphop i Danmark for de mange unge, som hører hiphop. Og selvom det er en subkultur, så er der et stort potentiale, mener han. De vil gerne ud og spille koncerter for kristne og har også gjort det flere gange.
Derfor har de oprettet Facebooksiden ’Det Lyriske Korstog’, hvor man også kan kontakte Dan Conrad for mere info om koncerter og se deres musikvideo.


Artiklen fortsætter efter annoncen: