Fra sygdom til sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert (normalkuvert 8,00 kr.). Salvedug kan ikke rekvireres over internettet.
Orla Lindskov Christensen
Anne Maries Vej 16
9000 Aalborg
– Orla@Udfordringen.dk.

Spørgsmål 1:

Jeg retter min mand, når han vrøvler

Kære Orla Lindskov
Jeg er en kvinde på 42, som nu skriver til dig efter lang og moden overvejelse.
Jeg er gift på femtende år, og min mand og jeg har to dejlige børn. Så alt er tilsyneladende godt, – men! – der er alligevel noget, der knager i sammenføjningen.
Min mand gør mange uhensigtsmæssige ting, og når vi er sammen med andre, synes jeg tit han vrøvler.
Det er, som om han tror, at han skal sige noget hele tiden. Han har nok stort behov for opmærksomhed.
Nogle gange retter jeg på ham, når de andre hører på det. Men for det meste gør jeg det derhjemme, for ellers bliver han sur på hjemvejen. Han bryder sig ikke om, at jeg retter på ham, selv om jeg gør det i den bedste mening.
Jeg har det også svært med, at når jeg vil fortælle ham om mine problemer med min familie og med vore børn, og også når jeg fortæller om hændelser og problemer på min arbejdsplads, så afbryder han mig og kommer lynhurtigt med forslag til, hvordan alle problemer skal løses. Hans forslag er bare slet ikke realistiske. Men det tror han.
Hvis han dog bare kunne lære at lytte til mig, for det er bare det, jeg har brug for.
Lige nu døjer jeg desuden med noget, der efter min læges vurdering kunne minde om en begyndende fibromyalgi.
Jeg vil være meget taknemmelig, hvis du vil bede om, at symptomerne må forsvinde, og jeg vil også blive glad, hvis du vil sende mig en salvedug.
De bedste hilsener fra
K.

Svar 1:

Du overskrider din mands grænser

Kære K.
Jeg har sendt dig en salvedug, som jeg har salvet og bedt over i Jesu Kristi navn. Jeg har bedt om helbredelse af din begyndende fibromyalgi.
Men nu til den situationen, som du står i med din mand.
Det giver meget ofte problemer i et ægteskab, når en af parterne ønsker at ændre på den anden.
Du har fået øje på adfærdsmønstre hos din mand, som ikke er gode, og som du synes ikke tager sig godt ud i andres øjne. Du har set sider i din mands opførsel, som du mener kunne forbedres.
Sådanne problemer opstår, når man kommer til at kende hinanden tæt på.
Du har fået øjnene op for, hvad der fungerer hos din mand, men så nu især, hvad du synes, der ikke fungerer. Men det skaber problemer, når du retter på ham, og hvorfor gør det så det?
Det gør det, fordi du overskrider din mands grænser i dit forsøg på at forbedre hans opførsel. Det kan han ikke se nødvendigheden af. Derfor kommer hans negative reaktioner.
Det er helt naturligt, at kvinden forsøger at hjælpe og at støtte sin bedre halvdel. De fleste mænd har brug for det. Men det hele handler om måden, det bliver gjort på.
Fx er det rigtigt slemt set med mandens øjne, hvis du retter på ham i andres påhør. Det kan medføre, at han ikke vil lytte til dig overhovedet. Han føler det som et angreb på sit selvværd, og det skaber modstand i ham. Også selv om du jo selvfølgelig mener det godt.
Hvis han føler, at du vil tvinge ham til at ændre sig, så træder han på bremserne.
Her vil jeg så gerne give dig et råd i dit forhold til din mand:
– Pres ham ikke, – det er nemlig ikke, fordi mænd ikke vil ændre sig. Men du skal skabe en grundholdning i din mand af, at han er accepteret af dig.
Du skal lade ham forstå, at han er elsket og accepteret, og at de ting, du påpeger er bagateller i forhold til det positive helhedsbillede, du har af ham.
En anden vigtig detalje er, at du nok skal vente med at hjælpe ham, til han selv beder om det. Men det kan være svært, for jeg ved fra dit brev, at du i den bedste mening er ivrig efter at forbedre ham. Men giv tid, for hastværk er ofte lastværk.
Hvis der ingenting sker, og han slet ikke kan se noget som helst, så prøv alligevel at hjælpe ham på en måde, der styrker ham.
Det er bedre med gulerod end med pisk.
Det andet problem med at han er dårlig til at lytte, til det vil jeg sige:
– Mange mænd forstår ikke, hvad kvindens behov er, når hun gerne vil tale med ham om sit liv og sine problemer.
Uden hun beder om det, går manden ofte straks i gang med at afbryde hende og fortælle hende, hvordan hun skal tænke, og hvordan hun skal løse sine problemer.
Han tror fejlagtigt, at det er det, hun ønsker. Men kvinden har oftest kun brug for, at han er med på ”en lytter”.
Manden tror ofte, at hun beder om hans løsnings-forslag. Men hun har kun behov for, at han er nærværende og til stede.
Ofte kender kvinden allerede løsningerne på sine problemer, så hun har faktisk som sagt kun brug for at låne hans ører.
Her går mange mænd galt i byen. Det gælder bestemt ikke kun din mand.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov!
Tak for at du beder for folk. Det er en stor gave, du har fået af Gud. Jeg ved, at det er Gud, der gør værket, men du beder.
Jeg er selv blevet helbredt for en dårlig ryg, da du i sin tid bad for mig på Brande Bibelskole, og det holder stadigvæk. Gud er god.
Må Gud velsigne dig.
Kærlig hilsen

Min oplevelse:
Kære Orla
Tusind tak for salvedugen, som jeg modtog i starten af november måned. Jeg var hos min tandlæge den 18. december, hvor mine tænder og mit tandkød så rigtigt fint ud.
Tandlægen sagde, at hvad det end var, som jeg havde gjort siden sidste tandlægebesøg, så skulle jeg for alt i verden fortsætte med det.
Jeg ved godt, at jeg har fulgt flere gode råd, så som at undgå tandpasta, men børste tænder i mildt uparfumeret håndsæbe, bruge små massage-tandstikkere, samt tage gode vitamin-og mineraltilskud. Men ingen tvivl om, at den begyndende paradentose først blev overvundet, da jeg modtog salvedugen med Guds helbredende kraft. Jeg er meget glad for dette.
Mange hilsener fra
T.
E.