Er det sundt at kede sig?

Kære Suh
Man siger (især til børn), at det skulle være ligefrem sundt at kede sig – men er det egentlig rigtigt? Og hvis, hvorfor har vi så så meget imod det?
Kh. Flemming

Kære Flemming
I disse tider, hvor stress er blevet en folkesygdom, og hvor man også er begyndt at tale om ”børne-stress”, ja, så kan man vel godt argumentere for, at det kan være sundt eller sygdomsforebyggende at kede sig.
Mange voksne har dog svært ved denne tilstand, fordi de oplever en følelse af rastløshed og at ”spilde tiden”. Tilvalg af at ”kede sig” eller ”slappe af” er jo uundgåeligt lig med fravalg af noget andet aktivt og dermed for mange en forsømmelse af andre pligter/aktiviteter.
For børn er en tilstand af kedsomhed ofte noget, de gerne vil undgå, nogle finder det direkte ubehageligt, men oftest bliver dette ubehag til en motivationsfaktor, som får børnene til kreativt at finde på en leg/aktivitet selv.
Det er så ikke altid, at de voksne omkring dem bifalder det, barnet har fundet på, men det er en helt anden snak.
Denne problemstilling gør sig især gældende hos børn med diagnosen ADHD, hvor man har fundet en sammenhæng mellem kedsomhed/manglende stimulation hos disse børn og mængden af (ofte uønsket) hyperaktivitet.
Forskningsmæssigt har man fundet ud af, at der faktisk er meget aktivitet i hjernen, når man ”laver ingenting” – faktisk mere, end når man fordyber sig i kreativt arbejde eller i problemløsning. Man mener, at dette skyldes, at hjernen automatisk går i gang med at bearbejde latent/udskudt/fortrængt materiale, når der ikke kræves andet af den.
Dette kan evt. også være medvirkende forklaring på, hvorfor voksne udover den forretningsmæssige tilgang har svært ved at kede sig – måske netop, fordi der dukker ting op, som er besværlige eller ubehagelige at forholde sig til.
Mennesker, der derfor oplever at have svært ved at sove, fordi tankerne øjeblikkeligt begynder at suse rundt i hovedet i det sekund, de lægger sig i sengen, kan derfor have glæde af at sætte sig til at ”lave ingenting” en halv timestid, før de går i seng.
På den måde, har de ”taget toppen” af det ubearbejdede materiale, der måske ligger og presser på.

Summa summarum: Det er måske nok udfordrende for både vores psyke og vores samtid at ”kede sig”, men formentligt rigtig gavnligt i forhold til både krop og psyke.
Hilsen Suh